CONSTANȚA: Lansare de carte, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”
Publicat de Doina Sirbu, 27 februarie 2020, 11:35
Biblioteca Județeană „I.N. Roman” din Constanța a fost gazda unei lansări de carte în care prozatorul constănțean Ovidiu Dunăreanu a revenit în fața publicului cu ediția a doua, revizuită și adăugită, a romanului „Lumina îndepărtată a fluviului”.
Dacă de regulă Ovidiu Dunăreanu este un prezentator de carte, un critic avizat și dezvăluie cititorilor noile apariții editoriale ale scriitorilor constănțeni, azi el a retrăit și emoția autorului care se dăruiește publicului său. Iar publicul, prezent în număr mare în aula bibliotecii care a găzduit evenimentul, l-a sărbătorit pe autor, pentru cei 70 de ani împliniți la sfârșitul săptămânii trecute, și pentru volumul care este o plăcută revenire pe marginea unei povești de suflet despre Ostrovul natal și zona de sud-vest a județului.
O zonă încărcată de emoție și multă culoare, redată cititorilor așa cum numai un pictor de emoție o poate face. Asta și pentru că scrierea lui Ovidiu Dunăreanu are o picturalitate impresionantă. Autorul ia de mână cititorul în drumețiile sale și este atât de convingător încât nu poate fi refuzat. Cartea „Lumina îndepărtată a fluviului” este din punct de vedere al imaginii create o expoziție care hrănește nu doar ochii privitorului , ci și sufletul său.
Vorbind despre carte și autorul ei, profesorul Olga Duțu îl apropia pe Ovidiu Dunăreanu de prozatorii Panait Istrati, Stefan Bănulescu și Fănuș Neagu, remarcând cu satisfacție faptul că Dobrogea a dat un scriitor care a abordat cu succes o literatură fantastică, a magicului românesc.
Prozatorul Ovidiu Dunăreanu: „Este o poveste, într-adevăr, pe care am simțit nevoia să o spun oamenilor despre întemeierea unei comunități românești în spațiul de la Dunăre , al Dobrogei. Primele comunități românești care au însemnat pe parcurs, , și mai ales după Războiul de independență, și în timpul păcii de la Berlin, puncte strategice, puncte fundamentale de a demonstra că Dobrogea este și parte românească”.
La vârsta de 65 de ani, prozatorul a obținut carnetul de conducere și și-a cumpărat o mașină pentru a ajunge mai ușor, acasă, la Ostrov. Acum, drumurile parcă merg mai repede spre locurile natale spre a-i arăta privitorului că au rămas la fel de cuceritoare și emoțiile nu țin cont de vârstă.
„Am avut sentimentul cât am stat acolo, ca elev, copil, tânăr adolescent, că nu mi-au ajuns momentele acelea de a cunoaște Ostrovul, iar acum, la o vârstă onorantă, spun că nu-mi va ajunge toată viața ca să cunosc misterele și frumusețile acelui loc magic de pe malurile Dunării”.
Realizator – Laurențiu Despina / Foto – Laurențiu Despina