„Să vorbim despre bani și bănci” – proiect derulat în școli de Banca Națională a României
Publicat de , 24 februarie 2020, 11:47 / actualizat: 24 februarie 2020, 13:12
„Să vorbim despre bani și bănci” este un proiect derulat de Banca Națională a României care se desfășoară și în mai multe școli din Constanța. Cu această ocazie, copiilor le este prezentată o poveste a leului, dar nu este o poveste de adormit înainte de culcare, ci una menită să îi învețe încă de mici ce înseamnă banii și care este rolul lor în viața noastră.
Pe înțelesul copiilor sunt prezentate diferite teme care îi ajută să înțeleagă ce este, de fapt, în spatele hârtiilor care sunt prin portofele sau buzunarele nostre. De asemenea, ei sunt învățați să deprindă, spre exemplu, știința economisirii banilor sau, atunci când este cazul, să poată dona pentru o cauză nobilă. Este un prim pas pentru a-i responsabiliza și a realiza că în ziua de azi totul, sau aproape totul, se învârte în jurul banilor.
„Este un proiect educațional pe care-l prezentăm în cadrul școlilor, adresat elevilor din mediul preuniversitar, de la ciclul primar până la ciclul liceal și prin aceste activități educaționale urmărim să îmbunătățim cunoștințele elevilor. Prezentăm istoria monedei naționale, vorbim despre partea de economisire, dar și de creditare, puțin despre inflație, despre elementele de siguranță ale banilor și multe alte subiecte de interes, dar pe înțelesul lor. Copiii participă, sunt extrem de receptivi, cunosc o parte din elementele de siguranță pe care noi le prezentăm și vin uneori cu întrebări, sunt extrem de activi și dornici să cunoască mai multe dectalii despre bancontele aflate în circulație”, a declarat Șefa Biroului de educație financiară din cadrul Sucursalei Constanța a BNR, Nicoleta Istrate.
Copiii se angrenează în discuții, dovedind de multe ori că sunt, în felul lor, niște mici bancheri. Dar și părinții se arată plăcut impresionați de cum decurge o oră financiară.
Senia Resul este mama unor fetițe care au participat la aceste ore de educație financiară: „Consider că asemenea proiecte educaționale sunt mai mult decât binevenite. Copiii își însușesc noțiuni economice de bază într-un mod extrem de plăcut și interactiv. De exemplu, au aflat povestea leului, cum să-și economisească bănuții primiți cadou de la părinți sau au văzut bani tocați care urmează să fie reciclați. Pe scurt, este vorba de o lecție de educație financiară interesantă și pe placul copiilor”.
Acțiunile de educație financiară organizate de BNR vor fi intensificate în timpul „Săptămânii Mondiale a Banilor“, care se va desfășura în perioada 23 – 29 martie 2020.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Școala Gimnazială nr. 30, Constanța