Pirogravura, joaca cu focul și cu lemnul, între artă și terapie
Publicat de Doina Sirbu, 22 februarie 2020, 15:56
[space height=”HEIGHT”]
Pe lângă pictură sau sculptură, pirogravura este o altă modalitate de a înnobila lemnul prin artă. Nu este nevoie să fiți artiști consacrați. Vă trebuie doar răbdare, ceva îndemânare și multă atenție! Pentru că pirogravura înseamnă marcarea lemnului prin ardere, în linii fine, cu ajutorul unui aparat care are un vârf metalic încins.
Unul dintre artiștii constănțeni care apelează la pirogravură este Lili Sumănaru, fondatoarea Asociației ”Copilării Urbane”.
Pirogravura, joaca cu focul și cu lemnul… Cum ați descoperit acest hobby?
Lili Sumănaru: Eu am câteva experiențe neplăcute cu focul din copilărie și faptul că am început să pirogravez nu este, cumva, întâmplător. Fără să îmi dau seama, a reprezentat o formă de terapie. Am văzut la cineva un aparat de pirogravat, mi-a plăcut ce iese pe lemn, mi-am cumpărat și eu un aparat și, de atunci, de mai bine de 5 ani, sunt nedespărțită de el, chiar și când plec în concedii. Pirogravura pentru mine este și o modalitate de a scăpa de stres, atunci când ajung acasă și mai reprezintă, cum am spus, o formă de terapie, deoarece, cu ajutorul aparatului de pirogravat, am impresia că pot că controlez acest foc, care mi-a dat bătăi de cap în urmă cu câțiva ani, când, în urma unui accident casnic, am suferit arsuri și am rămas cu teama aceasta de foc. Pirogravura mai reprezintă, în opinia mea și o formă de artă, pentru că, așa cum pictezi cu pensula sau desenezi cu creionul, poți face adevărate opere și cu ajutorul aparatului de pirogravat.
Sunt aici mai multe experiențe senzoriale. Este partea vizuală, este și mirosul lemnului ars… ce vă place mai mult?
Lili Sumănaru: Cred că și una, și alta. Îmi place foarte mult mirosul acela de fum, deși nu este indicat să stai cu nasul în fumul acela foarte mult timp. Îmi place și mirosul natural al lemnului și, până să pirogravez, pictam pe lemn, inclusiv icoane.
De la ce vârstă credeți că este potrivit acest hobby pentru un copil sau pentru un adolescent?
Lili Sumănaru: Din ce am observat eu, cam după nouă ani, pentru că este nevoie ca ei să conștientizeze pericolul focului, să aibă o anumită coordonare în mișcări, să poată ține aparatul de pirogravat asemenea unui stilou, pentru că este puțin mai gros și, cu siguranță, cei mici nu sunt obișnuiți, nu au musculatura definită pentru aparatul de pirogravat.
Și, mereu, sub subraveghearea unui adult!
Lili Sumănaru: Bineînțeles! Întotdeauna, sub supravegherea unui adult!
Este un hobby costisitor?
Lili Sumănaru: Nu este deloc costisitor. Aparatul de pirogravat, cel mai ieftin, dar care să fie cât de cât ok, să se poată lucra cu el, ajunge undeva la 100 de lei, iar lemne găsim peste tot. Putem să pirogravăm pe orice, inclusiv pe o lingură de lemn, să ne exersăm abilitățile și nu este nevoie să investim sume mari.
Realizator – Bogdan Comșa / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – Petrică Sima, arhivă personală Lili Sumănaru