CONSTANȚA | Procurorul Teodor Niță, despre deșeurile care ajung în România: „Le ambalează frumos, le ard în cuptoarele fabricilor de ciment și ne mirăm că sar cancerele în aer!“
Publicat de , 21 februarie 2020, 13:04
16 containere pline cu deşeuri au fost descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea, în urma unui control. Containerele au fost descărcate de pe o navă, sosită din Marea Britanie.
Deşi în documente figurau obiecte de uz casnic second hand, acestea erau de fapt deşeuri inutilizabile. În cauză, sunt cercetaţi doi cetăţeni români şi un cetăţean britanic, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.
„S-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic, second-hand, acestea erau de fapt deșeuri inutilizabile. În cauză sunt cercetați doi cetățeni români și un cetățean britanic, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exporturi sau importuri de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală, produsele urmând a fi returnate la expeditor în cursul zilei de astăzi“, a declarat Alexandra Maria Cîrstea, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.
Procurorul Teodor Niţă spune că este al cincilea transport efectuat pe această filieră. „Sub acte erau bunuri casnice – second hand, donație, și în realitate erau deșeuri care conțineau niște substanțe ciudate, dăunătoare pentru oameni. Am văzut inclusiv bidoane de lapte pentru copii. Cineva care nu știe îi dă copilului cipermetrin, care este insecticid. Firma aduce conținutul containerului, mai sorta din gunoi ce se mai putea vinde și restul o să vedem unde a ajuns – bineînțeles că la noi în țară. E o problemă destul de gravă, nu se conștientizează, este grav de tot! Îmi doresc să-și facă datoria și guvernanții să schimbe legea! Avem cel mai mic preț, nu știu dacă din lume, dar din Europa sigur, la depozitare! Dacă la noi plătesc 20 de euro și în Anglia – 500, normal că pe principiul vaselor comunicante tot gunoiul vine la noi!“, a declarat Teodor Niță.
Procurorul mai spune că deşeurile ajunse în România sunt folosite pe post de combustibil în fabricile de ciment şi atrage atenţia asupra riscurilor.
„Altă problemă este cu arderea gunoaielor în fabricile de ciment. Facem combustibil din deșeuri menajere, care sunt derivate combustibil derivat. Eu știu ce ciment poate să iasă dacă fac din pamperși, prosoape și cutii de bere, ce putere calorică are cutia de bere ca să facă beton de calitate?! Altă problemă este că nu putem monitoriza pentru că agenția de mediu nu are laborator acreditat. E o problemă destul de delicată cu gunoaiele, pentru că ne vizează pe toți! Vine gunoiul și rămâne aici! La un moment dat a trimis 2000 de vapoare cu gunoi ca să le ardă în cuptoarele fabricilor de ciment. Cifra nu este cu nimic exagerată. Ne trimit pe tir, pentru că nu ai cum să le controlezi, vin din spațiul UE, dacă om intra și-n Schengen nu controlezi, scannere la intrare în țară nu avem la camioane, le ambalează frumos, le ard în cuptoarele fabricilor de ciment și ne mirăm că sar cancerele în aer!“, a declarat Teodor Niță.
Redactor – Adrian Băncilă / Foto – Garda de Coastă