Zece comune din județele Tulcea și Constanța, fără medic de familie
Publicat de , 20 februarie 2020, 09:39
Accesul la asistența medicală este dificil pentru aproape jumătate de milion de români. Ei sunt cei care locuiesc în cele peste 300 de comune care nu au medic de familie, potrivit Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. În Dobrogea, o situație aparte este în localitățile din Delta Dunării, unde cei mai mulți doctori stau doar jumătate de an, cât beneficiază de venituri suplimentare. Reprezentanții CJAS Tulcea spun că o lege care să schimbe lucrurile a fost aprobată, însă, deocamdată, nu poate fi pusă în aplicare.
Peste 300 de comune din întreaga țară nu au medic de familie, iar sute de mii de oameni sunt nevoiți să meargă în altă localitate pentru a beneficia de asistență medicală. Semnalul de alarmă a fost tras de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie. În Dobrogea, cele mai mari probleme sunt în județul Tulcea, unde există localități care nu au medic de câțiva ani. „În județul Tulcea avem șapte localități fără medic de familie, dintre care patru în Deltă. În Delta Dunării avem următoarele localități: Crișan, Maliuc, Pardina și Ceatalchioi. Celelalte comune sunt Peceneaga, Stejaru și Valea Teilor”, a declarat directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Eugenia Vasile.
Numărul comunelor fără medic a fost mai ridicat în Tulcea, dar autoritățile au convins mai mulți doctori să își deschidă puncte de lucru în zonele cu probleme. Ce nu reușesc reprezentanții CJAS este să îi facă pe doctori să rămână în Delta Dunării mai mult de jumătate de an, cât primesc fonduri suplimentare. „În Delta Dunării avem un spor de 200%, iar venitul este substanțial. Numai că, după cele șase luni de convenție, când doctorii sunt obligați să își facă o listă de capitație și apoi să fie plătiți la numărul de asigurați înscriși, venitul scade de patru ori, pentru că populația în Deltă e redusă”, a explicat șefa CJAS, Eugenia Vasile.
O soluție ar fi ca medicul să beneficieze de un salariu de la primărie, pe lângă banii pe care îi primește în urma contractului cu CJAS. Eugenia Vasile spune că acest lucru este prevăzut într-o lege adoptată anul trecut, dar care nu poate fi aplicată pentru că mai are nevoie de un ordin al ministrului Sănătății.
În județul Constanța sunt, în prezent, trei comune fără medic de familie, potrivit evidențelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre Cerchezu, Dumbrăveni și Gârliciu. Pe listă a fost și Seimeni, dar, în curând, aici un medic își va deschide un punct de lucru. Reprezentanții CJAS Constanța mai spun că localitățile fără medic de familie au un număr mic de locuitori și că toți sunt înscriși la doctorii din comunele învecinate.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com