Evacuarea din locuințele sociale nu se poate face în sezonul rece. Interviu cu Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării
Publicat de , 19 februarie 2020, 17:22
Venirea primăverii este, pentru cei mai mulți dintre noi, prilej de bucurie. Pentru cei mai săraci dintre români, însă, poate să fie un motiv de îngrijorare, întrucât legea permite reluarea evacuărilor forțate din locuințele sociale pe care nu mai au dreptul să le ocupe. În aceste situații, autoritățile sunt obligate, prin lege, să se asigure că cei evacuați nu sunt aruncați în stradă și că sănătatea și viața nu le sunt puse în pericol. Colegul nostru Bogdan Comșa a realizat un interviu pe acest subiect cu președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.
Ce obligații au autoritățile atunci când evacuează niște cetățeni care nu au sau nu mai au dreptul să ocupe un imobil, un teren al municipalității, o locuință socială și așa mai departe?
Obligația este să asigure o locuință, cazare alternativă, cel puțin pe o perioadă de timp, mai ales dacă vorbim despre un grup defavorizat sau un grup social într-o situație dificilă, defavorizată și, în anumite perioade calendaristice ale anului, aceste evacuări sunt interzise în principal în sezonul rece, tocmai pentru a nu pune în pericol viața acestei persoane.
Ce prevede legea în cazul în care această obligație a autorităților nu este respectată? Există vreo sancțiune?
Sancțiuni există, pentru că este o formă de discriminare în momentul în care nu asigurăm elemente alternative de locuire și putem să punem în pericol viața celor care sunt în această situație. Există o răspundere administrativă și, după caz, poate să existe și o răspundere penală.
Ați avut astfel de spețe, de cazuri?
Am avut, din păcate, legat de evacuări forțate. Am început la Cluj-Napoca, Baia Mare, Alba Iulia, Bistrița, Eforie Nord, acum câțiva ani. Foarte multe s-au îndreptat spre o enumită categorie etnică defavorizată
Ce sancțiuni ați aplicat în cauzele finalizate?
Noi, în afară de amendă contravețională, nu avem alte posibilități juridice de a sancționa. Aceasta este în cuantum de 8.000 – 10.000 de lei.
Ce poate face un cetățean simplu care este supus acestui risc de evacuare?
Ar trebui să găsească asistență juridică, în primul rând, și să ia măsuri din timp să își clarifice situația locativă în special pe zona de contracte.
O altă variantă este, evident, să apeleze la dumneavoastră….
Sigur, să apeleze la noi, dar instituția noastră nu acordă asistență juridică, noi doar analizăm spețele, nu putem să dispunem oprirea unei evacuări, doar putem să constatăm dacă evacuarea este una discriminatorie sau nu. Ca atare, eu recomand în toate cazurile să se adreseze instanței de judecată sau Parchetului, după caz, dacă suntem într-o posibilă faptă penală.
Interviu realizat de Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com