A doua zi de audieri în Parlament a miniştrilor Cabinetului Orban 2
Publicat de , 18 februarie 2020, 07:49
Este a doua zi de audieri în Parlament a miniştrilor Cabinetului Orban 2. Sunt aşteptaţi să răspundă întrebărilor senatorilor şi deputaţilor candidaţii propuşi la Economie, Dezvoltare, Sport, Justiţie, Educaţie, Afaceri Externe şi Cultură. Ieri au primit aviz negativ trei miniştri din patru.
Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al apărării, este singurul care a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. El preciza că şi-ar dori ca militarii să nu se mai afle pe ultima linie de salarizare. Florin Cîţu, propus pentru a ocupa din nou portofoliul de ministru al finanţelor, nu şi-a convins colegii parlamentari. El a arătat în cadrul audierilor că are ca prioritate informatizarea ANAF, iar la nivelul Guvernului, s-a eliminat Ordonanţa 114, cea care a afectat negativ mediul de afaceri. Florin Cîţu a făcut din nou referire la situaţia bugetului din 2019.
„Veniturile bugetului general consolidat la nouă luni erau de 228 de miliarde, faţă de plan, 92,4%, dar – şi aici este foarte important – faţă de veniturile estimate, erau mai mici cu 18,9 miliarde de lei. De aici am preluat situaţia. Nu puteau să inventeze cheltuieli“, a declarat Cîțu.
În timpul audierilor, senatorul PSD Eugen Teodorovici a susţinut că proiectele legate de informatizarea ANAF au fost demarate de guvernul social-democrat şi că nu există nicio dovadă că Ordonanţa 114 ar fi avut efecte negative asupra vreunui domeniu din economie. Mai mult, Eugen Teodorovici spune că ar trebui înfiinţată o comisie de anchetă a Parlamentului pe tema bugetului de anul trecut.
„Eu am elemente rezonabile să cred că au fost în mod nejustificat crescute cheltuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte, astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, pentru ca în acest an, să pozeze în salvatorii naţiunii“, a declarat Teodorovici.
Şi ministrul demis al afacerilor interne, Marcel Vela, propus pentru un nou mandat, a fost respins de comisiile de specialitate. El a precizat în timpul audierilor că siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică reprezintă o prioritate pentru echipa de conducere de la minister. În timpul audierilor, senatorul PSD Şerban Nicolae i-a reproşat lui Marcel Vela că nu se aştepta ca guvernul să emită ordonanţa privind alegerile parlamentare anticipate.
„Aţi dat o ordonanţă pentru scurtarea unor termene la alegerile anticipate, dar şi pentru alte măsuri. Dumneavoastră aţi avizat o asemenea ordonanţă, care nu numai că scurtează foarte mult toate termenele, aţi fost de acord cu traseismul electoral din ziua votării. Eu sper că o să îmi daţi un răspuns negativ, să spuneţi că vă delimitaţi de asemenea practică, dar să ştiţi că pe ansamblu, nu există nici un fel de explicaţie pentru o asemenea ordonanţă“, a spus Nicolae.
După ce a aflat rezultatul votului din comisie, Marcel Vela a spus că votul a fost unul politic şi a pledat pentru alegeri anticipate.
„Votul acesta negativ arată încă o dată că PSD votează la comandă şi ar trebui să plece acasă. Aşadar, susţin alegerile anticipate, pentru că, iată, nu se poate“, a declarat Vela.
Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate intră de astăzi pe traseu legislativ la Senat, ca primă cameră sesizată. Documentul prevede, printre altele, că cetăţenii vor putea vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, iar votul în diaspora se extinde la trei zile şi în cazul alegerilor parlamentare. Totodată, se înjumătăţeşte intervalul de timp în care pot fi convocate alegerile parlamentare anticipate.
Sursa – RRA / Foto – Agerpres