Cartoful a înregistrat anul trecut cea mai spectaculoasă creștere de preț în rândul produselor alimentare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 februarie 2020, 12:53
Cartoful a înregistrat anul trecut cea mai spectaculoasă creștere de preț în rândul produselor alimentare, cu un procent de 21 % fiind în topul scumpirilor. Astfel, s-a ajuns la prețuri cuprinse între 1,5 și 1,6 lei / kg, preț de producător. Totul în contextul în care 2019 a fost considerat un an de criză în care piețele românești, inclusiv cele din Constanța, au fost invadate de cartofi de import.
În România, cultura cartofului este una tot mai puțin atractivă deoarece este considerată o cultură riscantă, suprafețele fiind tot mai mici. Cu toate acestea, producătorii speră să fie un an normal și producția autohtonă să nu mai fie copleșită de importurile masive. Cât despre prețuri, se estimează că valoarea de pornire de la poarta fermelor să coboare sub 1 leu / kg.
Romeo Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului din România:
2019 a fost al doilea an, la rând, special, în sensul că 2018 a fost un an de criză în Toată Europa, generalizată, și în aceste condiții prețurile au explodat. Anul 2019 a fost, pentru România, aproape la fel, singura diferență fiind că în restul Europei producțiile au fost aproape de normal. La noi, în 2019, în vară, prețurile de producător ajunseseră să fie cuprinse între 1,5-1,6 lei / kg, după care s-au mai temperat, la presiunea cartofilor veniți din import. Din păcate, ponderea cartofului produs în România este în continuă scădere. La această oră, ceea ce găsiți dumneavostră pe piață este numai cartof de import, în proporție de 80-85 %, poate chiar mai mult, mai ales mergând spre lunile martie, aprilie, mai, acest procent va tinde către 100% până când va apărea producția nouă de cartofi.
Plecăm deja cu un deficit de umiditate în sol…De obicei, în zonele tradiționale, cartoful se plantează în lunile martie – aprilie, iar în zona de producție a cartofului timpuriu și de vară au început deja plantările, inclusiv în județul Constanța. În ce privește nivelul producției este, însă, greu de estimat, mai ales că nu avem cifre exacte. APIA înregistrează sub 30.000 ha, de asta se și completează cu marfă adusă din import, care nu este de cea mai bună calitate.
La o Bursă a cartofului, pentru 2020, la ce preț credeți că vom urca?
Remus Oprea : Foarte greu de previzionat… Daca ar fi un an normal al producției, vorbind doar din punct de vedere al producătorilor, pentru că ceea ce vedeți dumneavoastră pe rafturile din magazine este un preț dublat, sau poate chiar triplat, deci vorbim de prețul cu care pleacă de la poarta fermei, aș estima un preț de 0,8-0,9 lei/kg”.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Arhivă