(VIDEO LIVE) Miting uriaş la Paris, în semn de solidaritate cu victimele atentatelor teroriste
Publicat de Bogdan Comșa, 11 ianuarie 2015, 17:08 / actualizat: 11 ianuarie 2015, 19:04
Parisul este astăzi capitala Lumii – a declarat preşedintele francez Francois Hollande, înainte de uriaşul marş de solidaritate.
Zeci de şefi de stat şi de guvern, printre care şi preşedintele Klaus Iohannis, se află în această după-amiază la Paris, pentru evenimentul în memoria victimelor atentatelor din Franţa.
Corespondentul Radio România Actualităţi relatează că mii de oameni se află în Piaţa Republicii, decişi să spună NU terorii.
În paralel, la Paris, miniştrii de interne ai Uniunii Europene s-au reunit pentru a discuta despre măsurile pe care trebuie să le ia în faţa ameninţării teroriste.
Ministrul francez Bernard Cazeneuve a insistat de nevoia de combatere a propagandei islamiste, mai ales pe Internet.
Omologul său spaniol a vorbit însă de o eventuală reintroducere a controalelor în interiorul frontierelor Schengen, inclusiv prin modificarea tratatelor în vigoare.
Iar ministrul de interne belgian, ţară în care au fost dejucate mai multe atentate teroriste, pledează pentru colaborarea dintre serviciile de informaţii din statele membre.
Familiile victimelor atentatului împotriva publicației satirice Charlie Hebdo, soldat miercuri cu 12 morți, precum și apropiați și supraviețuitori au sosit duminică la ‘marșul republican’ împotriva terorismului, care se desfășoară la Paris, informează AFP.
Sosiți cu autocarele, acești oameni, care poartă bandane albe pe cap, pe care este scris ‘Charlie’, s-au aşezat în fruntea mulţimii care a pornit către Piața Republicii din Paris, în care s-a strâns deja o mulțime imensă de oameni.
În alte orașe din Franța au avut loc deja marșuri care au reunit circa 150.000 de oameni. La Saint-Etienne (centru), circa 60.000 de oameni au mărșăluit pentru libertatea de exprimare și împotriva fanatismului.
Și la Perpignan (în sudul Franţei), 40.000 din cei 110.000 de locuitori ai orașului au defilat în tăcere, întreruptă din când în când doar de aplauze.
Alte marșuri au mai fost fost organizate la Lyon, al treilea oraș ca mărime din Franța, la Bordeaux (vest) sau la Reims (nord-est).
Din cauza diferenței de fus orar, primul marș din această duminică a avut loc în Noua Caledonie, unde 4.000 s-au strâns la Nouméa.
Înainte de începerea marșului, președintele francez Francois Hollande i-a primit la Palatul Elysee pe cei circa 50 de lideri străini care urmau să participe la eveniment, printre care se află și președintele României, Klaus Iohannis.