CONSTANȚA: Ce spune conducerea Spitalului Județean despre cazul femeii decedate în Urgența unității sanitare. Cronologia evenimentelor, prezentată într-o conferință de presă
Publicat de , 4 februarie 2020, 13:40 / actualizat: 5 februarie 2020, 5:30
Este anchetă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, după ce o pacientă în vârstă de 70 de ani a decedat, sâmbătă, în Unitatea de Primiri Urgențe.
Familia femeii a depus plângere la Poliție, pe motiv că pacienta nu a fost tratată așa cum ar fi trebuit, iar oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Anchete derulează, de asemenea, și Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică.
Astăzi, conducerea Spitalului Județean a organizat o conferință de presă, pentru a face precizări în acest caz. „Am stat de vorbă cu aparținătorul și l-am rugat să ne depună și nouă o plângere, astfel încât să putem să verificăm. Oricum ne autosesizam. Deja se lucrează în această anchetă, suntem alături și suntem mai mult decât interesați să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat“, a declarat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
El a mai precizat că pacienta s-a prezentat în urgență pentru „fenomene de dispnee, având afecțiuni cronice cardiopulmonare“.
Dr. Bogdan Obadă, directorul medical al Spitalului, a prezentat și cronologia evenimentelor.
„Așteptăm și punctele de vedere scrise ale celor care s-au opcupat de caz, pentru că vor fi analizate în comisia de disciplină a spitalului. Pacienta s-a prezentat la ora 7.30 în UPU cu ambulanța, cu simptome respiratorii de aproximativ trei zile, pe fondul unei patologii cardiace. Primul consult a fost la ora 8 și 7 minute, realizat de către medicul urgentist. Pacienta era stabilă hemodinamic, s-a efectuat EKG, analizele de sânge uzuale, s-a solicitat radiografie pulmonară, s-a instituit tratament. La ora 10.00 a fost consultul de boli interne, s-au solicitat în plus alte analize specifice, al doilea set. La ora 11.10 a fost efectuat consultul cardiologic, la solicitarea medicului internist. În continuare pacienta era stabilă hemodinamic. Se solicită de data asta un alt set de analize țintite pe funcția cardiacă, analize care au fost solicitate în dinamică, la ora 11.00 și la ora 15.00. Se solicită și computer tomograf torace nativ. La momentul respectiv, s-a continuat cu tratamentul antihipertensiv…La ora 12.06 este solicitarea de computer tomograf în calculator. Computerul tomograf s-a efectuat la ora 19.30. Există o pauză între ora 12.00 și ora 19.00, care este explicată prin faptul că au fost opt solicitări pe cod roșu pentru CT, 11 solicitări de cod galben și 4 de cod verde. Toate au fost solicitări cu segmente multiple. Pacienta face computer tomograf la 19.30, există încă o reevaluare a medicului urgentist la 18.30, pacienta era stabilă hemodinamic. Rezultatul computerului tomograf vine la ora 20.30, este reevaluată de medicul urgentist, în continuare este stabilă hemodinamic. În urma rezultatului computerului tomograf se evidențiază hidropneumotorax revărsat pericardic, se solicită și consult chirurgical, iar în jurul orei 21.50 se înrăutățește starea generală a pacientei, devine instabilă hemodinamic și se produce stopul cardio-respirator și, în ciuda manevrelor de resuscitare, aceastea nu mai au din păcate niciun rezultat“, a declarat dr. Bogdan Obadă, directorul medical al spitalului.
„Ce este curios este că pe tot decursul cât a stat în Unitatea de Primiri Urgențe a fost pe cod verde, însemnând că este conștientă, colaborantă hemodinamic și respirator echilibrat, deci nu a fost pe cod roșu sau cod galben și dintr-odată, seara, se deteriorează, astfel încât necesită a merge pe codul roșu și acolo să fie fără răspuns la manevrele de resuscitare. S-a întâmplat ceva. A fost o decompensare ireversibilă și așteptăm să vedem și noi cauza“, a punctat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean.
Reprezentanții au ținut să precizeze că bolnava a fost ținută pe targă, dar și pe un scaun special cu „sistem care se face aproape targă, care nu este scaun, ci este un sistem de transport pentru pacienți, inclusiv cu suport perfuzii“.
„Ancheta este mai mult decât necesară, este o anchetă derulată de poliție pentru suspiciune de omor din culpă și atunci lucrurile vor tranșa dacă cineva este vinovat sau nu“, a mai spus managerul spitalului.
Familia este convinsă că medicii nu au acționat corespunzător. „Sâmbătă seara, după ce făcut tomografia, au spus că plâmânul și inima sunt inundate de lichid. Nu s-au agitat deloc, au lăsat-o pe scaun și a intrat în stop cardio-respirator“, a declarat soțul femeii decedate. „Eu cred că nu s-a încadrat bine cazul în cadrul codurilor pe care le au. Am cerut în mod repetat să mi se dea concluziile tomografului. A venit la 19.52, al doilea tomograf. Din momentul acela în care eu am fost acolo de față, nu a venit niciun medic să se ia rapid o decizie în privința salvării ei. Pulsul era 12 și în scădere, avea cianoză la ochi. Rezultatele analizelor de la 11.00 și 12.00 arătau clar că avea apă la plămâni, erau situații complexe. Am primit zeci, sute de mesaje ale oamenilor care au pățit același lucru cu aroganța sistemului. Normal, Urgența înseamnă altceva“, a declarat fiul femeii.
Reporter – Cătălina Radu / Redactor online – A. Enache / Foto – Arhivă