Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta: „Dacă românul ar înțelege că cu doi lei nu poți să cumperi ceva care costă 10 lei, ar mânca, poate, mai sănătos!“
Publicat de , 30 ianuarie 2020, 09:49
Produsele industriei alimentare românești sunt competitive pe piața europeană, iar procesatorii români sunt uneori mai apreciați în afara țării pentru produsele lor de calitate. Cu toate acestea, consumatorul român manifestă un interes crescut pentru produsele de import. Sunt câteva dintre concluziile dialogului purtat cu Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, de colegul nostru, Laurențiu Despina.
Sorin Minea: Întâmplător, industria alimentară este îndrumată de către Ministerul Agriculturii. Din păcate, Ministerul Agriculturii a considerat întotdeauna industria alimentară ca un fel de fiică vitregă. Industria alimentară este înjurată și nebăgată în seamă – de la mâna de lucru care este imposibil de găsit, pentru industria alimentară, materia primă care în România e deficitară și o știm toți, legislația care este făcută greșit în foarte multe puncte, evaziunea fiscală și piața neagră, înjurăturile de care avem parte că de fapt noi nu respectăm nimic și industria românească este proastă, legislația suplimentară care se bagă pentru procesatorul român, făcându-ne concurență cu procesatorul din străinătate, în dezavantajul nostru… Produsele românești nu pot să fie decât cu materii prime 100% românești, pe care nu le avem, și atunci, deși producem în România, noi nu producem produse românești… Deci industria deși contribuie, deși este puternică, nimeni nu înțelege rolul industriei alimentare. Din păcate, Ministerul Agriculturii nu l-a înțeles și nu îl înțelege nici la ora actuală! Este prima care a luat naștere după Revoluție, iar prima a fost carnea. La ora actuală, suntem la nivelul cu tot ce e la noi, și sunt și firme românești, și firme multinaționale în România, toate sunt la nivelul celor din comunitatea europeană. Din păcate, noi suntem înjurați, alții sunt lăudați! Industria cărnii merge perfect, are producție mai mare decât îi trebuie, dar piața neagră – mai multă decât încape. Panificația, înjurăturile contra pâinii congelate, sunt făcute tot în România. Vinurile, toate astea funcționează și sunt la nivel european! Sunt mai agreate în comunitatea europeană decât în România! În România suntem priviți ca marii profitori, deși profiturile nu prea există în industria alimentară în ultimul timp. Dacă prin producător înțelegeți procesator…, deci cel din industria alimentară, este încurajat, așa cum v-am spus, prin înjurături și amenințări. Dacă noi mergem la Parlament pentru o lege, noi suntem trecuți în rândul doi, toată lumea are dreptate, noi suntem cei care încercăm să profităm și nu suntem patrioți. Deși toți suntem români, toți producem în România și toți avem angajați din România și plătim impozitele în România. Nu suntem români, nu știu de ce!
De ce credeți că există o deschidere mai mare a consumatorului din România față de produsele venite din afară? Prezintă mai multă garanție?
Nu, dar dacă deschideți orice ziar sau deschideți televizorul și auziți la televizor, veți afla că produsele românești sunt pline de otrăvuri, vor veni tot felul de specialiști care spun că au găsit 5 E-uri, 4 E-uri, 3 E-uri…Asta nu înseamnă nimic! Toată lumea are senzația că industria alimentară românească câștigă foarte mult și nu face nimic. Repet, industria alimentară românească este puternică și, vorbind despre procesatorii corecți – cei corecți respectă legislația mai mult decât în comunitatea europeană! Românul mănâncă ceea ce dorește să cumpere și cumpără după niște criterii pe care eu nu le înțeleg întotdeauna – ce a auzit el pe piață, ce trebuie să facă… Dacă românul ar învăța să citească eticheta nu uitându-se după E-uri, dacă ar învăța ce înseamnă procentul de carne sau procentul de materie primă, dacă ar înțelege că cu doi lei nu poți să cumperi ceva care costă 10 lei, românul ar mânca poate mai sănătos…
Interviu realizat de Laurențiu Despina / Foto – unsplash.com