CONSTANȚA: Lucrările de construcție a blocului de patru etaje din zona istorică a orașului au fost oprite
Publicat de , 29 ianuarie 2020, 13:45
Lucrările de construcție a unui bloc cu patru etaje, în zona istorică a orașului, au fost sistate, după ce, în urma cercetărilor, s-a stabilit că nu au fost respectate cerințele prevăzute în autorizația de construire.
Decizia sistării lucrărilor a fost luată de procurorul de caz, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, în urma propunerii făcute de Poliție. „În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, polițiștii din cadrul Secției 3 au continuat verificările privind legalitatea activităților de excavare și depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit că nu au fost respectate cerințele prevăzute în autorizația de construire. Având în vedere că în șantierul de lucru, privind construcția unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanța, există posibilitatea existenței de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor. În cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de executare fără autorizație de construire sau de desființare, conform Legii 50/1991“, a transmis IPJ Constanța.
Cristina Vasile, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, a precizat că în autorizația de construcție era prevăzut ca în cazul în care se găsesc (pe parcursul săpăturilor) vestigii arheologice, constructorul trebuie sa sisteze lucrările și să anunțe Direcția Județeană de Cultura în vederea conservării.
Deputatul Stelian Ion a anunțat, astăzi, pe facebook, că plângerea a fost depusă de colegii săi. „În urma plângerii depuse de colegii mei, s-a deschis dosar penal, iar organele de cercetare penală au luat măsura sistării construcţiei unei clădiri pe vestigii ale cetăţii antice Tomis, în zona Lupoaica. Arheologii vor fi şi ei implicaţi pentru a constata în ce măsură lucrările de până acum au afectat situl“, a scris deputatul de Constanța.
Reamintim, zeci de constănţeni au făcut, vineri, un lanţ uman în jurul şantierului, în semn de protest faţă de construirea unui bloc peste vestigiile antice ale cetăţii Tomis, dar şi pe una dintre puţinele bucăţi de spaţiu verde din centrul vechi al oraşului.
Oamenii s-au revoltat când excavatoarele au început să sape noaptea, fără supravegherea arheologilor. Investitorul s-a apărat şi a spus că are toate avizele necesare.
În cursul zilei de luni, mai mulți constănțeni au căutat în pământul excavat din zona unde urmează să fie ridicată construcția și aruncat la marginea orașului. Oamenii au găsit fragmente de obiecte ce ar putea avea valoare arheologică. „Au găsit fragmente ceramice care ne demonstrează faptul că cercetarea nu este încheiată acolo“, a declarat ieri, într-un interviu acordat Radio Constanța, Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.