Industria și agricultura, ramuri de rezistență ale economiei, nu mai pot ține pasul cu economiile performante ale lumii
Publicat de Doina Sirbu, 28 ianuarie 2020, 10:31
În pofida unei creșteri economice cu care România se poate lăuda, balanța comercială înregistrează un pronunțat deficit. Este rezultatul unei structuri economice care nu este capabilă de a concura, din punct de vedere al performanței, cu cele generatoare de valoare adăugată. Cum spun unii analiști economici – facem volane pentru mașinile pe care le produc alții sau exportăm cereale și importăm aluat congelat. Despre acest subiect a vorbit profesorul de Economie, Mircea Coșea.
Mircea Coșea – România nu produce venit suficient, pentru că are o structură economică învechită, manufacturieră. Manufactura produce valoare suplimentară mică. Atâta timp cât noi ne vom dezvolta cu astfel de ramuri industriale și ne lăudăm că am mai făcut încă o fabrică pe undeva, în care facem manual volane pentru mașinile altora, nu o să producem valoare mare, trebuie să se treacă la o reformă a structurii economice românești, să avem ramuri moderne. Exportăm grâu boabe și importăm cocă congelată pentru pâine. Asta nu se poate tolera la nesfârșit.
Și directorul general al Camerei de Comerț Constanța, Dănuț Jugănaru, este de părere că industria românească are nevoie de mai multă competitivitate.
Dănuț Jugănaru – Suntem mai degrabă un prestator de producție și de servicii pentru marii producători auto ai lumii. În afară de cele două mari companii din România, noi avem foarte mulți subcontractori. În cel mult 20 de ani nici măcar nu se vor mai produce autoturisme clasice pe benzină sau motorină. Și o serie de componente pe care noi le realizăm acum în România, pentru marile companii auto, nu vor mai fi necesare. Și atunci trebuie să se reorienteze industria românească pe ceea ce se va întâmpla în evoluția pieței. Mult timp am auzit politicieni mândrindu-se foarte tare cu câte milioane de cereale exportăm în fiecare an, uitând, de fapt, că este o afacere proastă. Adică, vindem o materie primă și apoi importăm covrigi de vreo sută de milioane de euro, lucruri pe care le putem realiza foarte bine și în România.
Realizator – Laurențiu Despina / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – arhivă