Ascultă Radio România Constanța Live

RADIO CONSTANȚA, 30 DE ANI DE EMISIE | Interviu cu Virginia Acsinia, regizor de emisie, una dintre persoanele care au contribuit la apariția Radio Constanța

RADIO CONSTANȚA, 30 DE ANI DE EMISIE | Interviu cu Virginia Acsinia, regizor de emisie, una dintre persoanele care au contribuit la apariția Radio Constanța

Publicat de Doina Sirbu, 23 ianuarie 2020, 16:10 / actualizat: 23 ianuarie 2020, 17:47

Studioul teritorial Radio Constanța a împlinit pe 21 ianuarie 2020, 30 de ani de la prima emisie. Primul semnal a fost transmis în eter către publicul dornic să aibă parte de un studio permanent, pe data de 21 ianuarie, la ora 9.00.

Regizorul de emisie, Virginia Acsinia, a fost trimis de la București, pe data de 17 ianuarie 1990, să-i pregătească pe viitorii colegi.

Locul nu vă era străin pentru că ați făcut parte din echipa tehnică de la Radio Vacanța mai mulți ani. Ați sosit și ați avut un aport important, pentru că ați instruit echipa tehnică de la Constanța, astfel încât, studioul să pornească. Ce vă aduceți aminte din acea perioadă?

Virginia Acsinia – În primul rând le urez din suflet „La mulți ani!” și să fie așa cum i-am cunoscut, ca o familie. Să aibă parte de succes în continuare și din punct de vedere al amintirilor, pot să spun că îmi aduc aminte cu mare plăcere, dar și cu emoție cum am ajuns în Gara din Constanța pe 17 ianuarie, unde am fost așteptată de Florin Munteanu, de inginerul Radu Petrescu care venea de la București și care deja era acolo pentru a face pregătirile tehnice pentru pornirea acestui post, cu domnul Varada. A fost o întâlnire foarte plăcută cu mari emoții, pentru că nu știam exact ce mă așteaptă. Una este să lucrezi în domeniu, alta este să împărtășești din experiențele tale. Nu știam cum o decurgă comunicarea, nu știam cum sunt oamenii de acolo. Era un început emoționant, până la urmă. Oamenii s-au dovedit a fi absolut extraordinari, cu dorința de a învăța, cu aptitudini, cu dragostea asta pentru nou și pentru frumos. Meseria asta dacă te fură nu te mai lasă. Într-adevăr, cunoșteam postul foarte bine din ’84. În 1984 a fost prima mea ieșire la Radio Vacanța cu o echipă absolut minunată și de atunci, în fiecare an. Așa am cunoscut-o pe doamna Rodica Șerbănescu. Ei îi datorez că am ajuns pe 17 ianuarie acolo, ea m-a propus la București. Îi datorez foarte mult și ca prietenă, îi datorez ca om, îi datorez ca tot ce înseamnă Radio Constanța pentru mine. M-a ajutat enorm, pentru că stăteam la hotel și pentru că lucram de dimineață până seara, uneori lucram și noaptea, și în momentele libere mă lua la ea acasă ca pe un copil, să aibă grijă de mine, să mă hrănească împreună cu soțul ei, Ilie Șerbănescu, care era reporter la Televiziunea Română. Au avut mare grijă de mine și au fost absolut minunați în tot ce înseamnă omenie, prietenie.

Trebuie să spunem că doamna Rodica Șerbănescu a fost colaborator al programului estival Radio Vacanța înainte de anul 1989.

Virginia Acsinia – Exact așa ne-am cunoscut. Ne-am cunoscut pe parcursul a nu știu câți ani de Radio Vacanța. Ne-am plăcut la prima vedere, am avut colaborări extraordinare, însă, emoțiile erau uriașe. Eram la un post care se deschidea și pretențiile erau cu totul altele. Pe urmă, nu știam ce capacitate de pedagog am, că și asta contează, comunicarea cu cei cu care te întâlnești. Am avut parte de niște oameni absolut extraordinari. Toți cei care au fost de la începuturile acestui post de radio, au fost oameni absolut minunați. I-am cunoscut atunci pe Mihai Mândriloiu care era parte tehnică, pe Cătălin Donose care se ocupa de Sport, Cici și Horia Pătrăhău, care îmi sunt prieteni și acum, Claudia Marcu care mi-a fost elevă și acum este corespondent în Olanda pentru Radio România Actualități. L-am cunoscut atunci pe Andrei Gheorghe, puțin mai târziu decât deschiderea, în următoarele luni, un tip absolut extraordinar, cu mult umor, profesionist. Am cunoscut oameni absolut extraordinari. Împreună cu Mircea Gheorghe de la Emisie, cu domnul Varada, cu inginerul Radu Petrescu, am pornit la drum, un drum care nu a fost foarte ușor, dar a fost extrem de plăcut. Să nu îl uit pe Goerge Prodescu. El se ocupa de partea redacțională, Mihaela Sixt, o echipă care în foarte mult timp s-a pregătit, o echipă absolut extraordinară, dornică să învețe, o echipă entuziastă. Cu Gabi Raica, ce avea un aport foarte important la capitolul muzică.

Dvs. ați venit pe 17 ianuarie…

Virginia Acsinia – Și am plecat la sfârșitul lui martie.

V-ați întors la Radio Vacanța?

Virginia Acsinia – M-am întors ani de zile la Radio Vacanța.

Dvs. ați venit la Constanța după o perioadă extrem de agitată, și aici mă refer la evenimentele care au avut loc în București la final de an în 1989, început de an 1990. A fost o perioadă foarte aglomerată pentru dvs. pentru că ați rămas în radio în timpul Revoluției și după acele zile, ați primit o nouă provocare, aceea de a veni la Constanța.

Virginia Acsinia – Am fost fericită că am scăpat cu viață. Și am zis că dacă am scăpat, pot să mai fac ceva. Rodica mi-a creat o mare încredere în mine, pentru că asta îmi lipsea, trebuie să recunosc. În radio, pe perioada Revoluției, am stat trei zile și trei nopți, pentru că parte dintre colegii care plecaseră deja acasă, nu au mai putut reveni în radio. Erau controale, nu se putea merge pe stradă și atunci am fost rugați să rămânem noi în continuare. Nu a fost o problemă, am rămas în continuare. Într-adevăr, a fost o mare provocare și a fost destul de dureros tot ce s-a întâmplat. Dar faptul că mi s-a oferit această șansă, faptul că doamna Rodica Șerbănescu l-a rugat pe domnul Ilie Mihai, director tehnic pe vremea aceea, nominalizându-mă pe mine, a fost ceva extraordinar. Șeful meu de pe vremea aceea nu a fost de acord. A spus că fiind iarnă, incertitudine, să meargă un băiat. Eu m-am opus și am spus că dacă totuși, cineva, acolo, are încredere în mine, vreau să merg eu. Mi-a făcut foarte bine și profesional și, repet, ca încredere. Aveam experiența deplasărilor, dar nu aveam o experiență de comunicare cu niște oameni care nu știau despre ce este vorba. Nu știam dacă ne vom înțelege, dacă pot să transmit ceea ce trebuie să transmit.

Dvs. ați ajuns pe 17 ianuarie, iar postul a pornit pe 21 ianuarie. A fost un timp foarte scurt în care dvs. ați împărtășit cunoștințele și poate a fost un avantaj, dacă îmi permiteți, faptul că studioul teritorial Radio Constanța a fost construit pe structura tehnică și imobiliară a Radio Vacanța. Cumva, acel loc vă era familiar. Dvs. aveați deja șase veri în care ați fost acolo și ați lucrat cu echipa de la Radio Vacanța, numai că acum aveați în față niște oameni care nu aveau cunoștințe în acest domeniu. Era o noutate și pentru ei, iar pentru dvs. noul a venit în încercarea de a împărtăși cunoștințele pe care le aveați.

Virginia Acsinia – Așa este și m-am bucurat că am găsit oameni cu care pot comunica și dornici să învețe. Experiența a fost unică să deschizi un post de radio atât de repede cu oameni care nu știu absolut nimic despre această meserie. Practic, în primele zile, domnul Gheorghe Mircea era la pupitru, eu la magnetofoane, materialele le realizam împreună cu noii colegi, dar toți, foarte receptivi. Și atunci, totul a mers șnur. Pot să spun că am avut colegi foarte dornici să învețe și foarte receptivi.

Ce s-a transferat de la Radio Vacanța la Radio Constanța, atunci, în primii ani? După aceea, Radio Constanța și-a construit propria identitate.

Virginia Acsinia – Cel mai mult și mai mult ce s-a transferat de la Radio Vacanța la Radio Constanța a fost profesionalismul, în primul rând. În al doilea rând, minunata familie. Toți eram ca o familie. Asta mi-a plăcut cel mai mult.

Și un aport pentru acest început a fost și acel entuziasm specific anilor ’90, specific perioadei premergătoare Revoluției din 1989. A fost un entuziasm, care după jumătatea anilor ’90 spre 2000, și-a pierdut din intensitate, dar acel entuziasm a fost benefic pentru evoluția radioului la începutul anilor ’90.

Virginia Acsinia – Categoric! Entuziasmul a fost al tuturor. Și s-a văzut. S-a văzut că toată lumea a pus suflet. Toată lumea și-a dorit să facă totul cât mai bine, ca acest post să capete identitatea lui.

Care au fost primele noțiuni pe care le-ați împărtășit viitorilor regizori de emisie?

Virginia Acsinia – Înregistrarea, să spunem, că este simplă, dar pe vremea aceea se lucra pe bandă…

Cu foarfeca și cu scotch-ul…

Virginia Acsinia – Eh, aici aveam mari probleme, pentru că benzile trebuiau curățate și în momentul în care pierdeai un cuvânt, îl aruncai la coș, și după aceea te gândeai că îți trebuia, totuși, nu era momentul cel mai plăcut să cauți în coșul de gunoi, dar ne-am descurcat. Acum, tehnica a avansat foarte mult, nu mai există acele probleme. Cea mai frumoasă colaborare a mea din perioada respectivă a fost colaborarea cu Harry Tavitian, un om cu totul și cu totul special, cu o muzică specială, cu o emisiune specială care eu cred că i-a încântat pe mulți ascultători, multă vreme.

Studioul de la Constanța împlinește anul acesta 30 de ani și pe lângă faptul că îi dorim mulți ani înainte, consider că este necesar să vă transmit „La mulți ani!”, în numele colegilor de la Constanța, pentru că ați fost acolo când el a pornit la drum.  Această emoție pe care o aveți în glas, în acest moment când povestiți despre acele începuturi, mă provoacă și-mi amintesc de propriile emoții, de începutul meu la radio.

Virginia Acsinia – Mulțumesc din suflet și vreau să le urez și eu „La mulți ani”, mult, mult succes și îi îmbrățișez cu toată dragostea.

Realizator – Adelina Tocitu / Foto – arhivă Radio Constanța

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 15:26

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum

A șasea ediție a Crosului Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum, s-a desfășurat, astăzi, la Constanța pe plaja Modern. Evenimentul i-a...

Participanți de toate vârstele au venit la Crosul Mării Negre, organizat de ONG Mare Nostrum
Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:28

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, Vergil Chițac i-a criticat pe foștii edili, chiar dacă s-a lăudat...

Vergil Chițac: “Constanța este mult mai bine decât am găsit-o”
Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 14:06

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei...

Scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Litere, în cadrul unei ceremonii la Ovideo
podgorie, vita de vie, struguri - foto - unsplash
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:13

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor

Regiunile viticole din Dobrogea sunt renumite pentru calitatea vinurilor, dar și pentru multitudinea de atracții turistice. Enoturismul pune în...

AUDIO | Regiunile viticole din Dobrogea, renumite pentru calitatea vinurilor
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 13:02

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului

Ceremonia oficială de constituire a Consiliului Local Constanța a avut loc astăzi, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului judeţean...

CONSTANȚA: A fost constituit noul Consiliu Local al Municipiului
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:36

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.

Prevenirea și combaterea violențelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea...

Comportamentul agresiv în trafic poate fi semnalat pe aplicația M.A.I.
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 12:02

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni

La data de 24 octombrie a.c., în jurul orei 15.45, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală Băneasa...

Doi șoferi care consumaseră alcool, opriți în trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate sâmbătă, 26 octombrie 2024, 10:34

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie

La data de 25 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Medgidia – Secția 1 Poliție Rurală au fost sesizați cu privire la...

Județul CONSTANȚA: Dacă aveți informații despre această tânără, anunțați autoritățile. Este căutată de familie