Debitul Dunării creşte ușor în următoarele zile, dar încă se află sub media lunii februarie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 februarie 2020, 10:06
Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea de 3.200 metri cubi/secundă (mc/s), dar mult sub media multianuală a lunii februarie, arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emisă până pe 8 februarie 2020.
‘Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere până la valoarea de 3.200 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii februarie (5.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staţionare pe sectorul Bechet – Tr. Măgurele şi în scădere pe sectorul Zimnicea – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea’, anunţă hidrologii.
Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s, în timp ce media lunii este de 5.300 mc/s.
În ceea ce priveşte prognoza pe râurile interioare pentru perioada 2 -8 februarie, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere în primele zile, urmând să scadă în a doua parte a intervalului de prognoză.
‘În prima parte a intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere pe râurile din vestul, nordul, centrul ţării şi zonele de deal şi munte ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării şi relativ staţionare pe cele din sudul şi sud-estul ţării. Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai însemnate cantitativ prevăzute şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot înregistra pe unele râuri din zonele de munte din Maramureş, Crişana, Banat şi Transilvania’, arată prognoza INHGA.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor din zonele de deal şi de munte din nordul, centrul, sudul şi estul ţării vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.
Potrivit INHGA, în partea a doua a intervalului, debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare. Formaţiunile de gheaţă vor fi în extindere şi intensificare, în special pe râurile din nordul ţării şi zonele montane şi se va intensifica curgerea de năboi pe majoritatea râurilor.
Pe toată durata lunii februarie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş superior şi mijlociu, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.
‘În lunile ianuarie şi februarie 2020 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş’, avertizau hidrologii în prognoza de specialitate emisă pentru primele trei luni ale acestui an.
Sursa – Agerpres – Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă