Proiecte europene pentru modernizarea porturilor din Isaccea şi Tulcea
Publicat de , 17 ianuarie 2020, 16:00 / actualizat: 19 ianuarie 2020, 6:54
Singurele porturi din România pentru care s-au semnat până acum contracte de finanţare pentru modernizare sunt cele din Tulcea şi Isaccea, lucrările urmând să se realizeze cu fonduri europene, a anunţat vineri Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI) într-un comunicat de presă.
În fiecare din cele două porturi, există câte o investiţie a Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi o investiţie a autorităţii judeţene, în portul Tulcea, şi una a societăţii care va efectua trecerea Ro-Ro, Isaccea-Orlovka.
‘În Portul Isaccea este executată o parte din lucrări de către firma care deţine activitatea, iar în cadrul proiectului (european, n.red.), din câte ştiu eu, nu sunt lucrări foarte importante. Acolo vorbim despre două tipuri de lucrări, cele asumate prin contract şi cele efectuate înainte de contract’, a precizat pentru AGERPRES preşedintele ITI-Delta, Ilie Petre.
El a mai spus că în cazul unor proiecte, cum ar fi cel de la Tulcea, au fost demarate licitaţiile pentru adjudecarea lucrărilor de modernizare.
Valoarea totală a lucrărilor care se vor efectua în cele două porturi tulcene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare este de 235 de milioane de lei, potrivit comunicatului de presă.
„Mai sunt în lucru încă trei proiecte, tot pe Infrastructură Portuară – unul la Unitatea Administrativ Teritorială Sulina şi două la Administraţia Zonei Libere Sulina. Vorbim de investiţii estimate la 90 de milioane de euro, cu menţiunea că această cifră ar putea suferi modificări. Cel mai probabil în cursul acestui trimestru vor fi depuse şi aceste proiecte“, se specifică în sursa citată.
ADI ITI-DD este o asociaţie formată din entităţi publice şi private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finanţare cu Strategia integrată de dezvoltare durabilă (SIDD) a Deltei Dunării, aprobată în anul 2016 de Guvern. De asemenea, ADI ITI-DD acordă gratuit consultanţă eventualilor beneficiari ai ITI-DD.
ITI-DD este singura investiţie teritorial-integrată care se implementează în România în actuala perioadă de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operaţionale unei zone delimitată geografic, cu un anumit specific, în vederea dezvoltării şi are un buget total estimat de 1,2 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adaugă finanţarea naţională.
La această finanţare au acces, fără competiţia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice şi juridice din 38 de unităţi administrativ-teritoriale – cinci oraşe şi 33 comune din RBDD, judeţele Tulcea şi Constanţa, ale căror proiecte îndeplinesc condiţiile prevăzute de SIDD.
Sursa – Agerpres / Foto – Arhivă