INTERVIU | Cornel Marcu, psihoterapeut: „Ianuarie fiind și prima lună din an, ianuarie este un nou început, o nouă viziune asupra noului an”
Publicat de Doina Sirbu, 17 ianuarie 2020, 10:34
Studiile au arătat că perioada de după sărbătorile de iarnă este cea mai depresivă din tot anul. Psihoterapeutul Cornel Marcu, invitat la Interviul dimineții, realizat de Larisa Calistru, este însă de părere că în luna ianuarie trebuie să lăsăm în urmă trecutul, să începem să ne facem planuri și să demarăm proiecte noi.
Cornel Marcu: Este o perioadă foarte bună de noi începuturi. Ianuarie fiind și prima lună din an, ianuarie este un nou început, o nouă viziune asupra noului an. În ianuarie este o perioadă de reîncărcare, de închidere a tot ceea ce a fost, a tot ceea ce ți-ai plănuit, de analiză a tot ceea ce s-a întâmplat. E ca o zi de luni a săptămânii. Dimpotrivă să fie o zonă depresivă, mai degrabă pacienții merg la cabinet pentru a-și planifica noul an, pentru a discuta despre ce viziune au, ce vor să facă, ce vor să ducă la îndeplinire, este o perioadă de a crea viziunea noului an. Pacienții vin cu ideile lor și pleacă de acolo cu ideile coach-ului, ceea ce sperăm că e de bine pentru ei, în sensul că ei vin de multe ori să își centreze întreaga viziune poate doar pe unul dintre aspecte, să zicem cariera. Ei bine, un coach nu va lăsa persoana respectivă să plece doar cu cariera gândită și analizată, ci va aduce un echilibru în tot ceea ce înseamnă viziunea și va invita persoana respectivă să facă o analiză și pe alte aspecte importante, pe care poate deocamdată nu le ia în considerare sau poate nu le observă. Din zona de sănătate, de relații, de hobby-uri, adică va ghida persoana respectivă și în alte zone pe care trebuie să le ia în considerare. Un psihoterapeut va insista pe echilibru, pentru că echilibrul de fapt va ajuta persoana respectivă să facă pași poate mai mici, pentru că va trebui săptămânal sau lunar să te ocupi de lucruri deodată, nu doar de cariera ta, ci va trebui să iei în calcul activități în ceea ce privește sănătatea ta, relațiile tale.
Mulți spun că ianuarie este cea mai depresivă lună din an. Tu ne-ai convins că este ca o zi de luni a săptămânii. Totuși…dacă avem stări inconfortabile, suntem pesimiști, nu ne regăsim…Ce am putea face?
Cornel Marcu: Toată lumea trece prin episoade. La unii durează câteva minute, la alții câteva ore sau poate săptămâni. Ideea este că cu cât îl identificăm mai ușor și mai repede și nu-l negăm, pentru ca mintea noastră să găsească și soluțiile. Soluțiile sunt simple, așa cum ceva apare, tot așa dispare din viața noastră zilnică. De la a te bucura poate de un album de muzică, de a te conecta cu cineva, de a zâmbi, de a merge la stand-up comedy, de a citi. De a face orice, numai să nu te mai duci la izvorul care ți-a creat starea respectivă: pesimismul – optimismul. Sunt izvoare mai complexe, pentru că poți afla că ai o boală sau sunt izvoare mai simple (afli de exemplu că nu o să mai ai loc de muncă). Depinzând de acești factori, într-adevăr ceea ce trebuie să facem, contramăsura pe care trebuie să o luăm poate fi un pic mai complexă. Conectează-te cu oameni, dansează, ascultă muzică, pictează, cântă la un instrument, fă orice să ieși din starea respectivă. Pentru că stările se schimbă cu o viteză enormă….
Ne ajută foarte mult să mergem la un psihoterapeut. Știi, în trecut oamenii se fereau să apeleze la ajutor specializat. Ne mai lovim de această mentalitate în anul 2020?
Cornel Marcu: Încă ne mai lovim de această mentalitate și oamenii găsesc soluția de multe ori acolo unde nu ar trebui. Și știu că poate părea ciudat ceea ce spun acum, dar de multe ori oamenii găsesc soluții în fumat, în alcool, în droguri, în negare. Și psihoterapeutul, coach-ul, trainerul au și ei rolul lor și au sens din ce în ce mai mare în cultura actuală în secolul acesta. Trebuie să înțelegem că atunci când mașina s-a stricat – mergem la mecanic, hai să nu o mai reparăm noi, când punem faianța în baie hai să chemăm pe cine se pricepe și să-l plătim pentru ceea ce știe el să facă. La fel și psihoterapeutul are rolul lui: acela să reechilibreze, să ajute persoana respectivă să cunoască mai bine. Nu mai merge să dăm vina doar pe toată lumea și să credem că reușim doar de unii singuri. Trăim o viață complexă, trăim o viață în viteză, ca atare avem nevoie de soluții pe care noi înșine nu le mai găsim. Hai să nu ne mai speriem de psihoterapie, de psiholog. Nu am apărut doar pentru că am vrut noi, ci pentru că există o zonă în care doar unii oameni se pricep. Asta nu înseamnă că preotul, care se va ocupa de dezvoltarea noastră spirituală, să nu dăm la o parte medicul care se va ocupa de un anumit echilibru al sănătății noastre trupești. Numai că a venit momentul în care trebuie să luăm în considerare că există o zonă a emoțiilor, a personalității pe care doar psihoterapeutul o poate rezolva. Doar cititul unei cărți de psihologie sau participarea la un curs nu te vor limpezi. Participarea la un curs în care interacționezi cu alți cursanți, cu coach-ul tău va face diferența. E o bucurie pe care o avem în singurătatea noastră atunci când avem rezultate cu pacienții noștri. Vă mulțumesc de invitație și să avem cu toții un an absolut fantastic!
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Larisa Calistru