Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, despre reabilitarea Cazinoului din Constanţa: „Ne angajăm şi vom finaliza această lucrare!“
Publicat de , 15 ianuarie 2020, 18:06
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, a declarat miercuri, la Constanţa, că lucrările de consolidare şi reabilitare a Cazinoului de pe faleza oraşului vor fi finalizate în următoarele 30 de luni, antreprenorii români implicaţi fiind profesionişti în domeniu, iar guvernanţii sunt pregătiţi să ofere sprijinul financiar şi logistic necesar.
„Ne angajăm şi vom finaliza această lucrare. De ce am atâta curaj în a mă angaja în acest sens? Pentru că am mai avut discuţii, cunosc experienţa dânşilor şi noi, Ministerul Lucrărilor Publice, suntem pregătiţi să oferim tot sprijinul financiar şi logistic în această direcţie“, a afirmat Ion Ştefan, într-o conferinţă de presă susţinută în interiorul Cazinoului.
După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, urmând să redevină un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc, conform autorităţilor locale, însă, potrivit ministrului Ion Ştefan, edificiul ar putea să revină şi la obiectul său iniţial de activitate.
„Eu cred că dacă el (Cazinoul – n.r.) a fost de-a lungul timpului un edificiu folosit şi în alte direcţii, ar putea Primăria Constanţa să revină la obiectul de activitate iniţial“, a răspuns Ştefan la întrebarea dacă ar trebui să se menţină activitatea de cazinou a obiectivului de patrimoniu.
Întrebat de câte ori a intrat în Cazinoul de la Constanţa, demnitarul a spus că îşi aminteşte că o singură dată.
„Am terminat facultatea în Constanţa, în 1992, şi cred că am intrat o singură dată. Îmi aduc aminte că … scaunele erau cumva grena. De obicei mă plimbam pe faleză, în Cazinou am intrat, sigur, o singură dată“, a afirmat Ion Ştefan.
Directoarea uneia dintre firmele din cadrul asocierii care efectuează lucrările de consolidare şi reabilitare, arhitecta Constanţa Carp, a spus că restaurarea componentelor va fi asigurată de specialişti atestaţi în domeniu de către Ministerul Culturii.
„Restaurarea componentelor cu tot specificul, că sunt multe categorii aici, şi pictură, şi feronerie, şi vitralii, va fi asigurată de o echipă de specialişti atestaţi de Ministerul Culturii, de experţi în domeniu. Aici trebuie să decelăm practic partea originală care a mai fost păstrată din vechea decoraţie, pentru că mare parte din decoraţie este refăcută în anii ’80 (…) Sunt tratamente speciale pentru faţadă, pentru că aici este un mediu agresiv, umiditate, sare, vânt, diferenţe mari de temperatură (…) Trebuie asigurat un climat corespunzător în interior, o temperatură constantă, sunt probleme pe care le rezolvăm în cadrul proiectului şi, pe urmă, în execuţie, le rezolvăm cu ajutorul Aedificiei, care are experienţă şi oameni de calitate. Nu cred că va fi problemă să finalizăm în nişte condiţii foarte bune“, a afirmat arhitecta.
Conform acesteia, privind obţinerea avizelor necesare cel mai dificil de îndeplinit sunt cerinţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Primul aviz trebuie obţinut de la Ministerul Culturii, nu este problemă să-l obţinem. Problema foarte mare pentru toate clădirile este cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, acolo sunt cele mai mari probleme pentru că la o clădire monument este aproape imposibil să asiguri toate condiţiile cerute. Dar nu e singura lucrare pe care intervenim, avem experienţă, ştim cum să procedăm“, a mai spus Carp.
Preşedintele unei alte firme implicate, inginerul Petre Badea, a declarat că nu vede nicio problemă care i-ar putea pune în dificultate în realizarea lucrărilor la Cazinoul din Constanţa, menţionând că societatea pe care o reprezintă a efectuat lucrări de construcţie, consolidare sau reabilitare la clădiri printre care palatele Cotroceni, Snagov, Casa Poporului, Biblioteca Universitară, Banca Naţională a României, Ateneul Român.
Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului, în valoare de peste 56 milioane de lei cu TVA, a fost atribuit în decembrie, în urma finalizării procedurii de achiziţie publică, asocierii de firme Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL, fondurile fiind alocate prin Compania Naţională de Investiţii. Din durata contractuală de realizare a investiţiei de 30 luni, trei luni sunt dedicate activităţii de proiectare.
Sursa – Agerpres / Foto – Arhivă