TULCEA: Tariful de colectare selectivă a deşeurilor din municipiu a fost majorat
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 15 ianuarie 2020, 12:13
Consilierii locali au aprobat majorarea cu 15,3% a tarifului pentru colectarea separată, transportul şi sortarea deşeurilor din hârtie, metal, plastic şi sticlă.
Astfel, tariful perceput pentru colectarea selectivă a deşeurilor a crescut d la 1.300 de lei pe tonă, cât era până în prezent, la 1.500 de lei pe tonă.
‘Tariful nu va fi utilizat pentru facturarea serviciului către unitatea administrativ/teritorială Municipiul Tulcea şi către utilizatorii persoane juridice şi nu va intra în structura taxei de habitat’, se arată în hotărârea adoptată.
Costurile serviciului vor fi recuperate de societatea Servicii publice SA prin vânzarea deşeurilor reciclabile către valorificatori, precum şi prin plăţile efectuate de organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului, în baza contractelor de colaborare încheiate cu acestea.
De asemenea, consilierii locali au adoptat o hotărâre privind modificarea şi completarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a municipiului Tulcea prin concesiune încheiat între forul legislativ şi societatea Servicii Publice SA.
Modificarea acestui contract era necesară în contextul armonizării cu legislaţia europeană şi în condiţiile în care, începând din acest an, societatea va transporta deşeuri din municipiu la Staţia de Tratare Mecano-Biologică (STMB) din Mihai Bravu, realizată de Consiliul Judeţean prin proiectul Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).
Finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, SMID are ca obiectiv general dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor Uniunii Europene. Valoarea anunţată a acestui proiect este de 30.375.812 euro, din care 24 de milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de UE.
În cadrul proiectului s-a amenajat depozitul ecologic şi staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din localitatea Mihai Bravu, s-au realizat 10 dane de acostare pentru mijloacele de transport a deşeurilor din Delta Dunării, precum şi cinci staţii de sortare şi transfer a deşeurilor şi s-au închis depozitele urbane de deşeuri neconforme din oraşele Isaccea, Măcin şi Sulina.
SMID este a doua etapă a proiectului derulat de Consiliul Judeţean în perioada 2007-2012 pentru gestionarea integrată a deşeurilor din Deltă. Proiectul din acea perioadă a fost finanţat cu 15.625.000 lei prin Hotărârea de Guvern nr. 920 privind Programul multianual prioritar de mediu şi gospodărire a apelor care se implementează pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Acest proiect viza doar suprafeţele din intravilanul unităţilor administrativ-teritoriale din Rezervaţie şi nu avea în vedere achiziţionarea unor mijloace de transport naval pentru deşeurile din Deltă în zona de terasă a judeţului.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă