Instanţa supremă amână cu o săptămână decizia pe recursul în casaţie promovat de Liviu Dragnea
Publicat de Doina Sirbu, 14 ianuarie 2020, 14:15
Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a decis marţi să amâne cu o săptămână pronunţarea deciziei în dosarul în care fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a depus un recurs în casaţie, prin care cere să-i fie anulată sentinţa prin care a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare.
Dezbaterile au avut loc marţi dimineaţa, însă completul de judecată a decis să amâne decizia pentru 21 ianuarie, motivul invocat fiind că magistraţii au nevoie de timp pentru a delibera.
Dragnea a fost adus de la Penitenciarul Rahova la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat o cale extraordinară de atac introdusă de fostul lider al PSD împotriva deciziei de condamnare.
În sala de judecată, Dragnea a declarat că este nevinovat şi a cerut să fie achitat.
„Vreau să mă refer la două lucruri. În primul rând, la un neadevăr – afirmaţia DNA că eu le-am cunoscut pe Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, că lucrau la DGASPC, dar de fapt veneau la partid, un neadevăr ca multe altele folosite de acest parchet. (…) Eu cred cu tărie că sunt complet nevinovat şi stau de opt luni nevinovat în Penitenciarul Rahova. De aceea nu am plătit prejudiciul, pentru că nu mi s-a părut normal să plătesc pentru o faptă pe care nu am comis-o. Rămâne la aprecierea dumneavoastră dacă voi sta în continuare nevinovat la închisoare sau dacă veţi dispune eliberarea”, le-a spus Dragnea magistraţilor.
Avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, a explicat că fapta de care este acuzat fostul lider PSD nu este prevăzută de legea penală, făcând trimitere la prevederi din Codul muncii, cu referire la modul în care Floarea Alesu ar fi trebuit să le sancţioneze pe cele două angajate de la DGASPC Teleorman.
Pe 27 mai 2019, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Fostul lider social-democrat a contestat condamnarea prin introducerea a două căi extraordinare de atac – contestaţia în anulare şi recursul în casaţie.
Pe 10 decembrie 2019, magistraţii i-au respins contestaţia în anulare, iar recursul s-a judecat marţi.
Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.
Cele două nu s-au prezentat la serviciu şi nici nu au prestat vreuna dintre activităţile înscrise în contractul lor de muncă semnat cu DGASPC Teleorman, desfăşurându-şi de fapt activitatea la sediul Organizaţiei PSD Teleorman, a arătat DNA.
Potrivit procurorilor, Dragnea a determinat-o pe Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman. El a mai fost acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.
Redactor online – Doina Sîrbu / Sursă – AGERPRES / Foto – unsplash.com