De ce este important să solicităm bon fiscal. Interviu cu analistul economic Alexandru Negrea
Publicat de , 14 ianuarie 2020, 12:27
De multe ori, la cumpărăturile pe care le facem, nu primim bonul fiscal și nici nu-l solicităm. Comerciantul uită să-l emită, iar clientul uită să-l solicite. Să spunem acum doar că este vorba despre uitare. Dar și așa, toată această comoditate de conjunctură este dăunătoare din punct de vedere al ideii de comerț civilizat, în condiții de legalitate. Despre ce consecință poate avea această practică și despre necesitatea unui nivel ridicat de conștientizare am discutat cu analistul economic Alexandru Negrea, expert în fiscalitate.
„Bonul fiscal se folosește în toate statele dezvoltate din punct de vedere economic. Prin intermediul bonului fiscal, comerciantul se încarcă în gestiune cu suma în funcție de care trebuie să plătească – taxă pe valoare adăugată, impozit pe venit, și o serie întreagă de alte impozite și taxe. Neeliberarea bonului fiscal înseamnă neînregistrarea sumelor în gestiune și implicit neplata impozitelor și taxelor la stat. Consecințe sunt – control fiscal, aplicarea sancțiunilor prevăzute de Codul Fiscal al României, Codul Penal și alte legi, respectiv aplicarea de amenzi și chiar închisoare“, a declarat Alexandru Negrea.
Care este nivelul de fiscalizare în momentul de față și ce ar trebui făcut pentru a se conștientiza că o fiscalitate corectă elimină evaziunea și generează o societate mai sănătoasă? „Cu privire la modul de fiscalizare, în prezent în România sunt studii care apreciază că există un nivel de circa 25% din PIB nefiscalizat, adică la un PIB de circa 200 de miliarde de euro, evaziunea s-ar situa undeva la circa 50 de miliarde de euro. Soluția – un sistem fiscalizat informatizat la nivel național pentru care, din câte se spune și în presă, s-au primit bani suficienți de la Uniunea Europeană și suntem chiar obligați să îl introducem. Asta ar însemna înregistrarea online a tuturor vânzărilot, și implicit a obligațiilor tuturor agenților economici față de stat. A se înțelege că o mai bună colectare a impozitelor și taxelor va duce implicit la diminuarea deficitului bugetar. Cetățenii trebuie să înțeleagă că e bine să ia bonul fiscal, că agenții economici trebuie să-și plătească impozitele și taxele, ca să existe bani mai mulți pentru investiții în infrastructură și o serie întreagă de alte necesități – pentru învățământ, pentru sănătate“, este de părere expertul.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Arhivă