INTERVIU | Dr. Mihaela Iftene: „Stilul de viață este cel care te menține sănătos și în formă”
Publicat de Doina Sirbu, 12 ianuarie 2020, 10:07
Unul dintre cele mai frecvente enunțuri din noul an 2020 este … “Vreau să slăbesc!”. După zilele de festin culinar din timpul sărbătorilor, inevitabil mulți dintre noi am început deja să ne gândim la o nouă dietă și la soluții de detoxifiere.
În multe cazuri, dietele după sărbători devin îndeosebi de drastice, astfel că ajung să facă mai mult rău decât bine propriului corp. Doctor Mihaela Iftene, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, ne recomandă varianta optimă și corectă a revenirii la kilogramele inițiale.
Mihaela Iftene: Au fost momentele de sărbătoare, în care toți ne-am regăsit cu familia, ne relaxăm foarte mult și fără să vrem “ne împrietenim“ și cu frigiderul și cu toate alimentele. Nu trebuie să fim judecați. Pur și simplu trebuie să facem ceva să redresăm situația. Ideea este că trebuie în primul rând să creștem aportul de legume. Legumele aduc o cantitate mare de fibre cât mai aproape de starea naturală a lucrurilor, adică sub formă de salate. Au o cantitate foarte mare de fibre, ne ajută în primul rând la digestie și cresc senzația de sațietate. Carnea (de porc) nu trebuie chiar așa incriminată. Ei, la câte chimicale sunt și în carnea de pui și la alte tipuri de carne, poate că uneori carnea de porc este mai sănătoasă decât carnea de pui. Carnea este foarte bună dacă o faci la grătar și nu mai adaugi în ea grăsime sau alte minuni lângă ea. Dar dacă adaugi grăsime și o prăjești în ulei și o faci șnițele …e bombă calorică. Mai trebuie să evităm aportul de dulciuri. A fost o mare dezbatere despre pâine. Pâinea are rolul ei. Trebuie să o consumăm, nu în cantitate mare. În cantitate mai mică, dar trebuie mâncată. Are carbohidrați cu eliberare lentă, adică are un zahăr cu eliberare lentă și dacă mâncăm o felie subțirică de pâine la mesele principale, maximum două, ne ține de foame de la o masă până la cealaltă masă. Dacă mâncăm de exemplu o ciorbă fără pâine, riscăm să ni se facă repede foame, cam într-o oră sau două. Și în momentul în care creierul intră în hipoglicemie (adică scade prea mult glicemia) nu mai gândim. Și ne înfigem în ciocolată, în prăjiturele, în bombonele mai ales la ore înaintate. Tocmai de aceea spun mereu: la ora 18.00 sau 19.00 mâncăm cina: o salată și cu o felie de pâine. Varianta aceasta cuplată îți ține de foame până a doua zi dimineață.
Multe doamne și domnișoare spun că sunt la detoxifiere. Este o metodă bună?
Mihaela Iftene: Acum toate dietele poartă nume care mai de care mai sofisticate, mai pompoase. Cea mai bună variantă este cea în care ne ținem de căile vechi, cunoscute, în care eliminăm alimentele bogate caloric și mâncăm regulat. Cu detoxifierea este un trend, dar moda aceasta de-a lungul istoriei s-a tot schimbat și nu tot timpul moda a fost și cea mai benefică pentru om. Tot stilul de viață este cel care te menține în formă și sănătos. Dacă nu faci din schimbarea stilului de viață o plăcere, nu rezolvi nimic. Nu e bine să facem detoxifiere 4 săptămâni, să ne curățăm de exemplu colonul, și după 4 săptămâni îl bombardăm cu dulciuri, alcool și tot felul de alte nebunii. Ne agresăm organismul cu această zbatere semnificativă a kilogramelor între plus și minus.
Realizator – Larisa Calistru / Redactor online – Doina Sîrbu