Prima eclipsă din 2020 vizibilă din România. La ce oră începe și unde o puteți urmări, în Constanța
Publicat de , 10 ianuarie 2020, 08:53
Prima eclipsă de lună din 2020, va putea fi văzută în această seară, și din Constanța, după ora 19.00, dacă vremea va fi favorabilă și nu vor fi nori. Fenomenul se poate observa și cu ochiul liber, dar este spectaculos dacă poate fi privit printr-un telescop performant, spune Ștefan Costache, președintele Asociației Club Astronom Experiece.
Eclipsa poate fi observată începând cu ora 19.08 și atinge maximul la ora 21.10. Ștefan Costache, președintele Asociației Club Astronom Experiece, face constănțenilor o invitație la observație: „Practic, te încarcă cu energie atunci când scoți un telescop, când ai un cer senin, chiar dacă vremea nu este atât de prielnică acum. De fiecare dată când este câte un eveniment major, un eveniment astronomic, scoatem telescoapele pe faleza Cazinoului. De principiu, acolo am fost de fiecare dată pentru a observa eclipsele de Lună, iar Perseidele – în zona Mănăstirii Colilia, unde nu avem poluare luminoasă. Începem anul în forță, vrem să vedem de la 1 ianuarie până la 31 decembrie mișcarea bolții cerești“, spune el.
Ștefan Costache ne-a spus și ce fenomene putem urmări în acest an în România: „Sunt două eclipse de Lună. Observațiile astronomice întotdeauna depind de condițiile meteo. Dacă avem înnorat nu putem să vedem nimic“
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bîlbă, spune că astfel de fenomene nu afectează comportamentul animalelor și al oamenilor. „Deloc nu afectează. Fizica demonstrează, printr-o lege, că gravitația sau atracția, în teoria atracției universale, depinde de masă și distanța la pătrat. În cazul nostru, relația cu luna și efectul lunii asupra creierului nostru, în baza acestui calcul matematic, rezultă că este de câteva miliarde de ori mai slabă decât perna pe care punem capul. Luna, când se află în situația de lună plină, este în opoziție cu Soarele, fiindcă e lună plină luminată complet de Soare sau luminată pe o porțiune vizibilă nouă de Soare, o jumătate a ei. Asta în primul rând. În al doilea rând, eclipsa nu poate să fie decât de lună plină, pentru că doar în situația de Lună plină umbra Pământului poate ajunge pe Lună“, a spus Adrian Bîlbă.
Redactor – Cecilia Pătrăhău / Foto – unsplash.com