Ne așteaptă o iarnă grea? Climatologul Marius Lungu: „Vremea nu poate fi prevăzută corect decât cu 24 de ore înainte“
Publicat de , 10 ianuarie 2020, 08:05
Vom avea cea mai grea iarnă din ultimii 20 de ani. Viscolul va lovi România în ultima parte a lunii ianuarie, când vom vedea nămeți cât casa. De câte ori nu am auzit astfel de prognoze meteorologice? Toată lumea vrea să știe din timp cât de grea va fi iarna următoare sau cât de fierbinte vara, iar veștile au un impact mai mare cu cât sunt mai rele. Climatologii spun că vremea nu poate fi prevăzută corect decât cu 24 de ore înainte.
Ianuarie este luna de iarnă caracterizată, în general, de cele mai scăzute valori termice, ca o consecință a prezenței maselor de aer polar, ce acoperă în această perioadă jumătatea estică a Europei. Asta în teorie, pentru că în practică lucrurile stau cu totul altfel. Încă de la sfârșitul verii 2019 aflam că vom avea o iarnă grea, cu ninsori abundente și viscol, previziuni care deocamdată nu s-au adeverit.
Oamenii vor să afle din timp cum va fi vremea, chiar dacă spun că nu întotdeauna au încredere în prognoze. „Nu am încredere, nu pentru că spune că ninge și nu ninge, spune că plouă și nu plouă. Doar în Dumnezeu credem, atât“, ne-a spus un constănțean. Altă persoană îl contrazice: „Eu cred, pentru că se potrivește. Nu întotdeauna, dar se potrivește din când în când“.
Pentru că oamenii vor să afle din timp cum va fi vremea, meteorologii au mereu de lucru. Climatologul Marius Lungu spune că fenomenele meteo extreme pot fi prognozate cu mai mare acuratețe decât temperaturile, iar iarna de față nu și-a spus încă ultimul cuvânt.
„Cu siguranță, în a doua jumătate a lunii ianuarie și chiar posibil și în luna februarie, în prima jumătate, să avem episoade de viscol. Bazându-ne pe datele înregistrate în trecut, putem anticipa, putem preconiza faptul că, în a doua jumătate a lunii ianuarie și în luna februarie, vom avea cel puțin un episod de viscol, dar rămâne de văzut“, a declarat Marius Lungu.
„Tot noi oamenii am schimbat puțin atmosfera, cu experiențe prea multe. Sunt aberații. Uitați, s-a prognozat că iarna asta o să fie una dintre cele mai grele, ceea ce e fals, pentru că traversăm o perioadă de energie foarte mare, anul Mistrețului și anul Șobolanului și în anii aștia nu e frig“, este de părere unul dintre constănțenii intervievați.
Cel mai important este să nu mai luăm de bune prognozele realizate cu 3 luni înainte și nici pe cele ale unor renumite centre de meteorologie, pentru că nimeni nu poate anticipa evoluția vremii. Dar, desigur, putem lua în calcul tendința încălzirii globale, care ne arată că temperatura medie a crescut la nivel mondial cu un grad și jumătate, de când există observații meteorologice, iar anul 2019 a fost al doilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor. „O prognoză meteorologică realistă se poate face doar pentru un interval scurt de timp, de 24 de ore, maximum 3 zile. De ce? Pentru că intervin tot felul de factori locali, relief, vegetație, circulația centrilor barici, care perturbă evoluția vremii. O prognoză exactă se poate face pentru maximum 24 de ore“, ne-a declarat Marius Lungu, climatolog și conferențiar universitar la Universitatea Ovidius Constanța.
Până atunci, unii constănțeni își creează propria prognoză, bazându-se pe experiențe din trecut. „Luna viitoare va fi mai frig. Așa știu eu de la mine, din tinerete. Și acum o să se ridice, mâine, poimâine se mai ridică temperatura cu câteva grade, dar iar scade, să știți“, ne-a declarat un domn, foarte încrezător în spusele sale.
Redactor: Cristina Ghelasie / Foto: unsplash.com