Măsuri speciale în zona în care s-a scufundat parțial nava Queen Hind
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 ianuarie 2020, 13:01
Măsuri speciale în zona în care s-a scufundat parțial nava Queen Hind. Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral iau săptămânal probe de apă din Portul Midia și monitorizează țărmul pentru ca oile moarte să nu ajungă pe mal. Reprezentanții Administrației susțin că, până în prezent, rezultatele analizelor nu arată modificări semnificative, dar în continuare există riscul biologic.
Inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral iau probe, în fiecare săptămână, din patru secțiuni distincte: de la intrarea în Portul Midia și din acvatoriu, precum și de la 50 de metri de tribordul și babordul navei scufundate. Specialiștii spun că, până în prezent, rezultatele nu au arătat depășiri ale limitelor stabilite pentru apele costiere. Totuși, a trecut o lună și jumătate de când nava încărcată cu peste 14 mii de oi s-a scufundat în Portul Midia, iar autoritățile portuare nu au finalizat procedurile pentru scoaterea epavei la suprafață. Fiecare zi de întârziere reprezintă un risc ecologic, susțin specialiștii. Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă avertizează că poate crește concentrația de nutrienți din apă, ceea ce duce la dezvoltarea algelor și la reducerea concentrației de oxigen din apă. Consecința ar fi degradarea ecosistemului din zonă și mortalitatea viețuitoarelor marine. Situația navei scufundate în Portul Midia este monitorizată și de Direcția de Sănătate Publică din Constanța.
Șeful DSP, Cristina Schipor: ”Am făcut adresă către APC prin care am solicitat să fim anunțați la momentul la care se va începe efectiv activitatea de ranfluare, prin cabinetul de medicină din Port noi vom monitoriza personalul care lucrează acolo. Monitorizare în ce sens? Să poarte echipamentul de protectie adecvat și pentru a se face dezinfecția echipamentului așa cum trebuie.”
Cristina Schipor a mai precizat că, deocamdată, DSP poate verifica doar calitatea apei de îmbăiere, astfel că primele probe vor fi recoltate din zonă abia la primăvară.
Reporter – Cătălina Radu / Foto – Arhivă