CONSTANȚA/TULCEA: Probleme în campania de vaccinare anti-HPV
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 ianuarie 2020, 10:06
Campania de vaccinare anti-HPV pare să înceapă cu stângul și de această dată. În județul Constanța nu au ajuns încă dozele de vaccin solicitate de Direcția de Sănătate Publică, iar la Tulcea, autoritățile sanitare au primit serul, dar susțin că nu pot începe imunizarea pentru că le lipsește… metodologia. În tot acest timp, medicii atrag atenția că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care mor din cauza cancerului de col uterin, boală ce ar putea fi prevenită prin vaccin.
Primele 20 de mii de doze de vaccin antiHPV au fost achiziționate și vor fi distribuite imediat direcțiilor de sănătate publică, declara la jumătate lunii noiembrie, ministrul Sănătății, Victor Costache. Acesta preciza că noua campanie de imunizare gratuită va începe în ianuarie și va fi precedată de una de informare. A trecut mai bine de o lună și jumătate de la anunț, iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța încă așteaptă dozele solicitate.
Șeful DSP, Cristina Schipor: ”Nu, nu am primit până la momentul acesta dozele, dar pot să vă spun că am cerut pentru fetițele 11 – 14 ani din 2017 – 2018 – 2.505 doze și pentru anul 2019 – 98 de doze.”
La Tulcea, dozele cerute au sosit, însă vaccinarea tot nu poate începe.
Directorul Direcției de Sănătate Publică din județ, Mihaela Nicolau, explică:
”Avem 98 de doze, așteptăm de la Institutul de Sănătate Publică metodologia.”
Până la începerea campaniei de vaccinare gratuită, părinții care vor imunizarea fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani trebuie să solicite acest lucru medicului de familie.
Șefa Clinicii de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului de Urgență Constanța, Aneta Tomescu, vorbește despre importanța vaccinării antiHPV:” Human Papiloma Virus se numeste în termeni medicali este un virus extrem de des întâlnit. 85% din femei se infectează cu acest virus la primul contact sexual, deci riscul de a ne infecta la o vârstă foarte mica este mare, mai ales că debutul vieții sexuale a scăzut foarte mult începând de la vârste de 13 – 14 ani. Acum avem cazuri de cancer la fete de 18 – 19 ani, lucru care nu se întâmpla. Vinovat în această situație este debutul precoce al vietii sexuale.”
Statisticile plasează România pe primul loc în Europa la numărul de femei care se îmbolnăvesc și mor din cauza cancerului de col uterin. Anual, acest tip de cancer face aproape 2000 de victime. Boala poate fi prevenită ușor fie prin vaccinare, fie prin controale periodice. Vaccinul se găsește și în farmacii, dar costă peste 600 de lei o singură doză, iar pentru o imunizare completă, în funcție de vârstă, pot fi necesare trei doze. Ministerul Sănătății susține că ar putea pune la dispoziție gratuit peste două milioane de doze. În urmă cu zece ani, autoritățile sanitare au mai derulat o campanie de vaccinare împotriva HPV. A fost însă un eșec răsunător din cauza lipsei de informare. Părinții au refuzat să își vaccineze fetele, de teama reacțiilor adverse, iar Ministerul Sănătății a fost nevoit să distrugă zeci de mii de doze expirate. În alte țări, autoritățile vaccinează gratuit și băieții, iar serul este recomandat și adulților. În Australia, care a început vaccinarea antiHPV din 2007, numărul cazurilor de cancer de col uterin a scăzut cu aproape 80%.
Reporter – Cătălina Radu / Foto – Arhivă