Locuri de muncă disponibile în Uniunea Europeană, prin rețeaua EURES
Publicat de , 7 ianuarie 2020, 11:10
400 de lucuri de muncă sunt disponibile, în această perioadă, la nivelul Uniunii Europene, prin intermediul rețelei EURES, din cadrul agențiilor de ocupare a forței de muncă. Pentru anumite meserii, cum ar fi cea de bucătar, salariile pot depăși 2.500 de euro pe lună.
Marele avantaj al rețelei EURES, prin care sunt disponibile aceste job-uri, este acela că angajatorii sunt verificați riguros de instituțiile de profil din statul în care activează, astfel încât riscul de a întâlni oferte neserioase, sau chiar mai rău, este – sau ar trebui să fie, practic, zero.
În prezent, cerearea cea mai mare este pentru muncitori în agricultură, în Spania. „În acest moment, prin intermediul rețelei EURES, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța pune la dispoziție 400 de locuri de muncă. Oferta vine din partea a trei state: Germania, Spania și Olanda. Cele mai multe posturi vacante, 240, sunt în Spania“, a declarat Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța.
Reporter: Care sunt cele mai căutate meserii?
Adelina Vlad: În spania avem o solicitare de 200 de locuri de muncă în agricultură, la cules de fructe și roșii. Angajatorul spaniol a menționat că nu solicită cunoașterea unei limbi de circulație internațională. Angajații câștigă 42 de euro brut, pe zi, iar fiecare oră suplimentară se plătește cu 8,32 de euro.
Reporter: Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care ar fi interesați de oferta EURES?
Adelina Vlad: În primul rând, persoanele interesate trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul agențiilor de ocupare a forței de muncă din toată țara, pentru a primi consiliere și informații privind oferta de locuri de muncă și condițiile solicitate de angajator. Apoi, trebuie să depună un CV, care, de cele mai multe ori, trebuie întocmit în limba engleză și care este transmis către angajator. Ulterior, acesta poate să îl contacteze pe muncitorul din România care corespunde cerințelor sale.
Reporter: Ce alte meserii se mai caută?
Adelina Vlad: Avem meserii în domeniul construcțiilor civile, montator de parchet, tâmplar, lăcătuș, în Germania mai avem îngrijitori de persoane vârstnice în azil, apoi mai avem sudori, electricieni, zidari, mecanici de toate felurile, iar în domeniul gastronomic se solicită bucătari cu experiență.
În Germania, spre deosebire de celelalte state care fac oferte prin rețeaua EURES, se cere tot timpul cunoașterea limbii germane la nivel de începătru sau mai avansat, în funcție de fiecare post.
Reporter: Un bucătar, de exemplu, cam la ce câștig lunar se poate aștepta?
Adelina Vlad: Cel mai mic salariu este undeva la 2.000 de euro, dar, în funcție de angajator, se poate ajunge și la 3.000-3.500 de euro.
În această perioadă, nu este disponibil nici un loc de muncă pentru cei cu studii superioare. De notat că toate serviciile EURES, din cadrul Agențiilor de ocupare a forței de muncă din țară, sunt gratuite.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com