Unde au petrecut Revelionul românii care au plecat în vacanţă şi când apar ofertele cu reduceri atractive la agenţiile de turism
Publicat de , 4 ianuarie 2020, 14:56
170.000 de români au petrecut Revelionul în vacanţă, departe de casă. Dacă numărul acestora este asemănător cu cel din sezonul trecut, cheltuielile cu vacanţa au crescut, însă, cu 10%, până la un total de 44 de milioane de euro.
Litoralul românesc a atras doar o mie de turişti, pentru că nu există suficiente structuri de cazare care să ofere servicii atractive în extrasezon, de tip SPA, aşa cum se întâmplă în Bulgaria.
Vremea foarte caldă pentru această perioadă le-a încurcat planurile românilor care îşi doreau un revelion cu zăpadă, la munte şi care au stat în cumpănă dacă să mai plece sau nu de acasă. De aceea, creşterea numărului de turişti a fost de numai 2,5 % faţă de anul trecut. Au fost, însă – şi alţi factori, pozitivi sau negativi, care au influenţat alegerile făcute pentru vacanţa de Revelion.
Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Turismul Românesc, FPTR:
„Au ajutat foarte mult voucherele de vacanţă rămase pe piaţă, au ajutat tarifele, care, chiar dacă au crescut cu 10-15% în ultimii ani, nu au crescut aşa cum crescut toate celelalte costuri şi, cel mai mult, a ajutat tradiţia româneasscă mai nouă, care spune că, de Crăciun şi de Revelion, trebuie să pleci de acasă. Este o nouă tradiţie urbană. Şi nu a ajutat vremea foarte caldă pentru această perioadă, pentru că un Crăciun şi un Revelion fără zăpadă parcă nu sunt sărbători”.
Reporter: Care au fost destinaţiile din ţară preferate de români?
Dragoş Răducan: Cel mai mult sunt căutate destinaţiile cu zăpadă sau cele legate de tradiţii – pensiunile rurale din diferite zone ale ţării, cum ar fi Bran, Moeciu, Rucăr, zona de lână Sibiu, Bucovina şi Maramureş, urmate de zonele montane. Ca de obicei, Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Straja. Şi, pentru că s-au dezvoltat şi încep să ofere posibilităţi de petrecere a timpului, sunt hotelurile de tip spa din zonele balneare, cum sunt Călimăneşti, Felix, Sovata.
Reporter: În privinţa destinaţiilor externe, ce au ales românii cel mai mult?
Dragoş Răducan: Cel mai mult au ales să meargă în zonele cu zăpadă, unde se pot practica sporturi de iarnă – respectiv Austria, Franţa, Italia şi, bineînţeles, Bulgaria.
Dar, de asemenea, au început să fie căutate destinaţiile exotice, destinaţiile calde din zona Orientului Mijlociu, Egipt, Maroc, Dubai, dar şi destinaţiile îndepărtatre: Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mautitius şi, bineînţeles, Tailanda.
Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cei care nu au plecat până acum în vacanţă? Găsesc, acum, oferte bune, cu reduceri mari?
Dragoş Răducan: Acum, ofertele încă nu sunt foarte atractive. Peste aproximativ o săptămână, după Sfântul Ion, tarifele vor scădea cu până la 60-70% şi sperăm că va fi şi zăpadă. Asta îi va avantaja, mai ales, pe cei care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi.
Reporter: Vă rog să le reamintim celor care au, de anul trecut, vouchere de vacanţă neconsumate, până când le pot folosi.
Voucherele de vacanţă pot fi folosite până la data expirării, care este înscrisă pe tichete.
Redactor: Bogdan Comșa / Foto: Arhivă Radio Constanța