Știați că mașinile nu au avut dintotdeauna oglinzi laterale?

Publicat de , 27 decembrie 2019, 10:39 / actualizat: 4 ianuarie 2020, 10:01
Oglinzile laterale ale mașinii nu sunt nici de design, nici de aerodinamică. Ne ajută să știm daca vine o altă mașină din spate și să ne putem mișca fără să lovim pe altcineva, ori când schimbăm direcția de mers, fie când depășim, dar și la parcări. Sunt, așadar, o dotare standard de siguranță.
Dar mașinile nu au avut dintotdeauna oglinzi, ci mai târziu au fost echipate cu așa ceva, când a apărut și conceptul de depășire.
Atunci când circulau doar câteva zeci sau sute de vehicule, oglinzile nu erau necesare. Primul automobil construit în masă, Ford Model T, spre exemplu, nu a fost echipat de la început cu oglinzi laterale.
Peste 50.000 de unități au ieșit pe usa fabricii fără oglinzi, după care au fost dotate din fabrică cu o oglindă în partea stângă, iar vechii proprietari își puteau cumpăra una ulterior.
De atunci si până acum, mașinile au ajuns să aibă 3 oglinzi, două laterale și una retrovizoare. Cele laterale sunt mai complexe și mai diferite ca acum 100 de ani.
Inițial, până prin anii ’90, legea nu îi obligă pe producătorii auto să echipeze mașina cu două oglinzi, ci doar una pe partea șoferului. Dar după 1993, oglinzile laterale au devenit obligatorii prin lege să fie în număr de două, pe ambele părți.
Ele salvează vieți în fiecare zi fără să ne dam seama și recomandăm tuturor celor aflati la volan sa le utilizeze cât mai des și mai mult!
Redactor – Daniel Haralambie / Foto – unsplash.com