Voluntariatul – o modalitate de a ajuta, de a-ți face prieteni noi și de a te dezvolta ca persoană
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 31 decembrie 2019, 12:58
Tot mai mulți tineri aleg ca în timpul liber să participe la acțiuni de voluntariat. Un mod de a-ți face prieteni noi, de a ajuta la îmbunătățirea unor situații sociale, de a te dezvolta ca persoană.
Laura David, Mădălina Mihai, Mihaela Rodeanu și Cristian Munteanu au explicat la Radio Constanța care sunt beneficiile voluntariatului și cum au ajuns să se implice în astfel de acțiuni, să devină apoi manageri de proiect.
Cristian Munteanu : Unul dintre proiectele marcante ale organizației JCI Constanța din acest an s-a numit „Peace is possible” și este un eveniment prin care noi am încercat să doborâm un record Guinness existent. Din păcate nu am reușit, dar am format pe plaja Modern cel mai mare semn al păcii din România în momentul de față. Data pentru acest eveniment, 21 septembrie, nu a fost aleasă întâmplător, se sărbătorește Ziua Internațională a Păcii. Pentru a doborî recordul și a intra în Cartea Recordurilor am fi avut nevoie de 1001 participanți , din nefericire am strâns un pic peste 600 de oameni. Nu am fi reușit singuri, îi mulțumim și domnului Traian Antoniadis de la Asociația Elpis Constanța pentru implicare. A fost un proiect mastodont, au mai fost implicate alte 8 minorități și multe ONG-uri din Constanța. Acțiunea a necesitat niște resurse umane considerabile, de care JCI Constanța a dispus. Deși obiectivul principal al proiectului nu a fost atins, totuși am avut de câștigat din această experiență, am arătat că sunt uniți constănțenii și am transmis puternicul mesaj dinspre malul mării, dinspre Constanța către lumea întreagă : pacea este posibilă. Motivul pentru care am intrat în JCI Constanța a fost…o domnișoară. Mă bucur că am ales acest motiv, pentru că am găsit aici ce nu aș fi putut găsi în altă parte : un colectiv, o grămadă de prieteni și vibrație pozitivă.
Laura David : Un alt proiect de mare anvergură în JCI Constanța este „Atelierul Zânelor”, care anul acesta împlinește 10 ani de existență. Este meritul colegilor noștri, membrii fondatori care au pus umărul și și-au pus și mintea la contribuție să creeze un eveniment plăcut copiilor și familiilor. De altfel, „Atelierul Zânelor” este un eveniment de creație dedicat copiilor și părinților acestora, care au ocazia să petreacă împreună momente magice și alături de Zânele noastre, să facă fapte bune donând jucării altor copii, care provin din familii nevoiașe.În cei 10 ani de existență, evenimentul a fost dezvoltat și au fost aduse îmbunătățiri constante. Este inedit faptul că fiecare ediție diferă.Fiecare manager de proiect vine cu propriile idei, cu propria creativitate și le daptează formatului. Publicul țintă îl formeză copiii cu vârste între 3 și 12 ani și părinții acestora.Noi îi încurajăm pe participanți să doneze lucruri care nu le mai sunt folositoare (jucării hăinuțe, încălțăminte) iar în cadrul evenimentului nostru colectăm produsele aduse și donate de către părinți, pe care le distribuim campaniilor umanitare. Anul acesta am avut 2 – una de Paște (coordonată de Adnan Vuap) și alta de Crăciun (coordonată de Felicia Macaleț).
Eu anul acesta am organizat 2 evenimente : unul de business : Spring Networking Event, despre secretele succesului în afaceri, o temă complexă spun eu. E interesant să vezi cum noi, oamenii, definim atât de diferit succesul.Este o temă păe cre mi-aș dori să o mai abordez pe viitor. Am avut parte de susținere la acest eveniment, pe lângă colegii din JCI ,Daniela Fântână a avut o contribuție importantă realizării acestui eveniment, având competențe manageriale și nu numai, care a știut să gestioneze situația. A fost un succes, au participat în jur de 50 de oameni de afaceri. S-a socializat, s-a făcut networking(pentru că în fond acesta era scopul evenimentului, ca oamenii să socializeze și să se cunoască, să se creeze relații de bussiness, degustare de vinuri ). Un alt eveniment pe care l-am coordonat anul acesta în organizația JCI este Share your Blood, Save a Life. Anul acesta s-a desfășurat sub forma unei campanii de conștientizare asupra importanței donării de sânge, a fost o ediție inedită față de anii precedenți și datorită faptului că am avut suportul voluntarilor de la „N-avem sânge”, un parteneriat pe care sperăm noi să îl fructificăm în anul care vine.Am ajuns să fac voluntariat din pură întâmplare, deși, într-adevăr, căutam să schimb ceva la mine, să îmi fac noi prieteni. Mi-a atras atenția un eveniment drag nouă, JCI Play 4X4, am interacționat cu un coleg din echipă și ulterior am văzut despre ce este vorba, m-am familiarizat cu proiectele și cu colegii.Este un plus pentru mine, m-a ajutat să mă dezvolt, să capăt încredere în mine din ce în ce mai multă, prin prisma implicării și a evenimentelor pe care le-am organizat și să învăț să socializez. Pentru mine, JCI Constanța înseamnă o poveste și o lecție de viață.
Mihaela Rodeanu : Eu anul acesta am avut privilegiul să coordonez la nivel local proiectul JCI Toyp Ten Oustanding Youg Persons. Este un proiect internațional ce are ca scop recunoașterea tinerilor între 18 și 40 de ani care excelează în domeniile lor de activitate și care creează schimbări pozitive în comunitate. Prin promovarea acestor tineri, JCI amplifică importanța liderilor responsabili social. Poveștile lor de succes, care implică cercetare, determinare și ingeniozitate servesc drept modele tinerilor, inspiră spre crearea de lideri mai buni și spre dezvoltarea societății. Prima ediție a avut loc în 1983 și a premiat aproape 300 de persoane din 57 de națiuni. Printre persoanele premiate de-a lungul timpului se numără personalități binecunoscute precum. John F. Kennedy, Elvis Presley, Jackie Chan și multe altele.Toate au fost premiate înainte de vârsta de 40 de ani și de a primi o recunoaștere internațională. Eu sunt foarte mândră pentru că anul acesta un reprezentant din Constanța, Dana Sofronie, este finalistă, gimnasta noastră laureată cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Atena 2004. Suntem bucuroși și mândri să o avem pe Dana colegă și membră JCI Constanța iar anul viitor îi urez succes la competiția internațională de la Tokyo, gala va fi la Yokohama în noiembrie 2020, în Japonia. Mie îmi place să spun că voluntariatul m-a găsit pe mine, pentru că nu am căutat să devin voluntar, având în vedere că sunt părinte singur, cu 2 copii și cu un program foarte încărcat. Cu toate acestea, printr-o simplă invitație venită de la colegul Cristi Munteanu la evenimentul MEET JCI m-a făcut să devin curioasă. Pot să vă spun de ce am ales să rămân în JCI : pentru că reprezintă o școală de leadership, ne dezvoltăm abilități de lider. Învățăm arta conducerii oamenilor dintr-o perspectivă corectă, folosind influența.Pe de o parte, un lider fără echipă este doar un pion singur, pe o tablă de șah. Pe de altă parte, o echipă fără un lider care să o conducă este doar un grup de oameni fără o direcție, fără un țel comun, fără o cultură organizațională.Iar abilitățile unui lider puternic sunt : răbdarea, empatia, ascultarea activă, pozitivitatea, comunicarea în timp util, construirea unei echipe, flexibilitatea, asumarea riscului și mai ales abilitatea de a învăța și a îndruma.
Laura David : Noi încurajăm tinerii să facă acte de caritate, să se implice în comunitate, să ia parte la proiecte, evenimente create de către ONG-uri și spun lucrul acesta pentru că, de-a lungul timpului, din punctul meu de vedere, odată cu implicarea într-un ONG câștigi cel puțin 4 valori, competențe sau aptitudini, care te ajută atât în viața privată cât și în viața publică. Este vorba în primul rând despre responsabilitate. Pentru că odată ce îți asumi o sarcină într-un proiect ești conștient că lucrul acela trebuie dus până la capăt. Dacă nu poate fi dus până la capăt, ești de asemenea conștient că trebuie să dai sarcina respectivă altcuiva, ca lucrul să se întâmple sau proiectul să meargă mai departe.În al doilea rând, este foarte important să știm cum să ne gestionăm timpul.De cele mai multe opri, oamenii invocă problema timpului, pentru a alege să nu fie voluntari. Este o scuză, bineînțeles. Toți membrii JCI Constanța în viața particulară lucrează, au job-uri, au viață de familie și se implică și în activitățile ONG-ului, ceea ce este lăudabil. Coincidența face ca în luna octombrie a anului 2018 să particip la o excursie de echitație organizată în Munții Măcinului de către Ioan Malciu, membru fondator JCI și președinte.Am făcut un research înainte de a adera și am spus că da, vreau să devin și eu membru, pentru că mi-a plăcut și m-a atras foarte mult ideea proiectului „Atelierul Zânelor”. Am simțit că pot aduce un aport benefic comunității, să învăț lucruri utile, care în prezent mă ajută foarte mult.
Mădălina Mihai : Mi-aș dori să enumerăm și celelalte evenimente pe care le-am organizat anul acesta : Clubul de carte, Building Healthy Habits Nutrition And Yoga(coordonator Iacob Filip), am avut o campanie desfășurată online(Stop for Europe), JCI Play 4X4. Dacă vreți să aflați mai multe despre evenimentele noastre, dacă vreți să vă implicați în voluntariat, dacă vreți să faceți parte din echipa JCI Constanța și să ne cunoașteți acțiunile mai îndeaproape, îi așteptăm pe tinerii cu vârsta între 18 și 40 de ani să ni se alăture, noi suntem primitori și deschiși, ne dorim oameni cu inițiativă, oameni cu idei noi, dornici de implicare.
Echipa JCI Constanța le ureză tuturor constănșenilor și colaboratorilor un călduros „La mulți ani„ și, nu uitați…. BE BETTER!
Realizator – Larisa Calistru