„La o masă de Crăciun, la 100 de grame, putem să ajungem la peste 160 de E-uri consumate și peste 15 pliculețe de zahăr“
Publicat de , 27 decembrie 2019, 15:54
Cozonacii din comerţ au un conţinut mare de zahăr, la fel, bomboanele de pom pot fi adevărate bombe de E-uri. InfoCons a realizat un studiu, analizând 20 de produse de la diverşi producători şi distribuitori.
Analizele au depistat la unele produse peste 30 de grame de zaharuri la sută de grame de cozonac, ceea ce înseamnă 8 linguriţe de zahăr.
Specialiştii atrag atenţia şi asupra combinării produselor care, de multe ori, aduc în organism câteva zeci de E-uri.
Preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, spune că ciocolata trebuie să conţină cel puţin 60% substanţă de cacao, pentru a putea fi numită ciocolată.
„La o masă de Crăciun, la 100 de grame, putem să ajungem la peste 160 de E-uri consumate și peste 15 pliculețe de zahăr, ceea ce înseamnă extrem de mult, mai ales când discutăm despre un copil! Iar când discutăm de sare și de zahăr, acestea se ascund în produse la care poate nici măcar nu ne gândim, fie că discutăm despre salamuri, pâine, tot felul de produse lactate…Iar când discutăm despre bomboane sau cozonaci, discutăm de ciocolată, ar trebui să fim atenți că ciocolata, ca să poată apărea pe o etichetă, trebuie să conțină minim 60% substanță uscată de cacao“, a declarat Sorin Mirlea.
Consumatorii din România au la dispoziţie aplicaţia gratuită InfoCons, prin care scanează codul de bare de pe eticheta produsului şi primesc explicaţii pentru fiecare aditiv.
Să nu uităm că suntem 19 milioane de comisari de protecţia consumatorilor, care pot verifica în orice moment ceea ce cumpărăm pe baza etichetei şi îi putem sancţiona pe comercianţi, a declarat astăzi preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea.
„În momentul în care, de exemplu, cumpărăm o băutură carbogazoasă, pentru masa de Crăciun, și spunem să nu fie cu mult zahăr și luăm una cu zero zahăr, s-ar putea, dacă ne uităm pe etichetă, să vedem că are foarte multă sare și atunci mai discutăm de produsele care se regăsesc pe masă, fiindcă sarea și zahărul sunt produse care creează și adicție, mai avem tot felul de aditivi și, când vedem că un singur aditiv se regăsește de 11 ori la o singură masă, mai ales pentru un copil, cred că ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi“, a declarat Sorin Mierlea.