30 de ani de la Revoluție | Despre evenimentele petrecute în Dobrogea, în emisiunea „Atelier urban“ din această seară
Publicat de , 9 decembrie 2019, 15:30
„La Revoluţie se şi moare, nu-i aşa?” – cartea colonelului în rezervă Remus Macovei, care realizează o prezentare a evenimentelor petrecute la Constanţa, în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, a fost prezentată în urmă cu 10 ani, la Constanța.
S-a spus atunci ca Remus Macovei, colonel în rezerva, are curajul prezentării unor ipoteze neobișnuite, chiar șocante, cum ar fi de exemplu: la Constanţa, „nu au existat cu certitudine terorişti şi nu trebuia să se moară”.
Constanța este oraș martir, cu 118 de victime… – 30 de morţi şi 88 de răniţi – însă Remus Macovei e de parere că „nu sunt vinovaţi militarii în termen, ci cei care au ordonat să se tragă. Nenorocirea de la Constanţa a venit de la Bucureşti, de la reprezentanţii CFSN-ului şi ai televiziunii. Vina aparţine Comitetului Militar Superior, intrat în vigoare în seara zilei de 22 decembrie la Bucureşti, din care făceau parte cei care ordonaseră represiunea şi care transformaseră Armata în principala forţă de represiune, adică generalul Militaru şi cei 28 de generali daţi afară din armată, pentru că erau agenţi KGB. (…) În perioada 18 – 22 decembrie eram pregătiţi în curtea diviziei cu taburi şi muniţie să acţionăm împotriva manifestanţilor. Pe 22 decembrie am scăpat de această misiune ingrată”, a mai declarat Remus Macovei, care e de părere că Revoluţia face parte din istoria românilor şi „trebuie s-o acceptăm aşa cum este”.
Astăzi, la 30 de ani de la Revoluția Română avem certitudini? Au apărut alte informații care să clarifice cine a tras, unde au dispărut teroriștii?
Astăzi, după Știrile orei 18:00, invitații Stelianei Bajdechi, în emisiunea „Atelier urban“, suntcolonelul în rezervă Remus Macovei, președintele Asociaţia Naţională Cultul Eroilor ,,Regina Maria” filiala Constanţa, și colonelul Cornel Mocanu, șef de Stat Major al Batalionului 162, Paza Aeroport, în 1989.