Moţiunea simplă ‘Guvernare PNL, numele tău este austeritate’, pe ordinea de zi a plenului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 decembrie 2019, 11:12
Moţiunea simplă ‘Guvernare PNL, numele tău este austeritate’, iniţiată de 41 de senatori de la PSD, adresată ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, urmează să fie dezbătută şi votată, luni, în plenul Senatului.
‘Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale’, se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat.
Potrivit sursei citate, singura ‘certitudine’ după învestirea Guvernului Orban şi instalarea lui Florin Cîţu la Finanţe ‘este, în acest moment, scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american, ceea ce se va traduce pentru populaţia României în creşterea facturilor, a preţurilor bunurilor şi tarifelor la servicii, a ratelor la creditele bancare şi inflaţie’.
În moţiune se mai afirmă că ‘indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, 2 decembrie, de Banca Naţională a României (BNR). Vineri, ROBOR la 3 luni a stagnat la 2,99%. Luni, acest indice a urcat la 3,03%, cel mai mare nivel din 29 octombrie, când a fost tot 3,03%’. Astfel, luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe’.
Dacă adoptarea unei moţiuni de cenzură atrage după sine căderea Guvernului, moţiunile simple adoptate împotriva membrilor Cabinetului nu conduc la revocare şi nu îi obligă pe aceştia să demisioneze.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu