Idei de cadouri și decorațiuni pentru un Crăciun ecologic
Publicat de , 4 decembrie 2019, 15:44
Este decembrie. Începem alergătura după cel mai frumos dar pentru cei dragi, cel mai înalt brad şi cele mai spectaculoase decoraţiuni de Crăciun. Rafturile magazinelor se apleacă sub povara multitudinii de oferte. La case vedem iar coşurile pline cu de toate, chiar dacă nu ne trebuie neapărat chiar toate. Ar fi bine să ne oprim o clipă şi să reflectăm. Oare nu facem risipă de resurse? Astăzi aflăm cum putem aştepta Crăciunul, cu grijă faţă de mediul înconjurător şi cu experienţe memorabile, în loc de daruri materiale.
În fiecare an, înainte de Crăciun, Regia Naţională a Pădurilor scoate la vânzare peste 40 de mii de brazi, în timp ce românii alocă aproape un sfert din veniturile lunare pe cumpărăturile specifice, arată un studiu întocmit de o companie de cercetare. Cele mai populare cadouri sunt, în ordine, hainele, dulciurile şi jucăriile. Numai decoraţiunile de Crăciun ne lasă fără cel puţin 100 de lei. Gândiţi-vă cum ar fi să nu mai cumpăm nici brad, nici globuri şi nici cadouri, ci să le facem singuri din ceea ce găsim la îndemână prin casă.
„Cel mai sustenabil este să nu avem deloc brad, să ne facem singuri un brad din materiale reciclate, din lemn, din hârtie. Cel mai important este să nu-l facem din plastic, varianta de brad artificial este una dintre cele mai poluante”, spune Irina Breniuc, preşedinta Asociaţiei pentru Consum Sustenabil.
Aşa că cine se dă ecologist cu un brad artificial în casă, să se mai gândească puţin. De la Florentina Stan, jurnalist, am aflat că nu trebuie să te naşti artist, ca să poţi face o decoraţiune pentru brad.
„Putem folosi ce avem la îndemână prin casă, de exemplu din bucăţele de lemn. Eu, personal, pictez felii din lemn cu diverse peisaje de iarnă. Americanii au această tradiție, de a lucra înainte de Sărbători, împreună cu copiii, și de a face în familie decorațiuni. În felul aceasta, petrecem și timp de calitate cu copiii și are o valoare sentimentală decorațiunea respectivă”, este de părere Florentina.
Iar Florentina nu este singura care pune accent pe reciclare. Tania Bradea face de mai mulţi ani podoabe pentru brad din flori uscate, hârtie reciclată şi borcane goale de magiun.
„Ceva mai deosebit, în sensul că ai pur şi simplu hârtia, şi în general caut hârtie mai subţire, pliante de la hipermaketuri. Da, mi-a plăcut să merg pe partea de reciclare, de fapt, de când m-am apucat de aşa ceva am pornit să decorez borcane, sticle reciclate, globuri, deci ce a fost cât mai natural”, ne-a declarat Tania Bradea.
Camelia Avram are un atelier în Constanţa, unde fabrică nu doar decoraţiuni pentru Crăciun, ci şi mărţişoare. „Eu, pentru că sunt textilist, folosesc foarte mult tot ceea ce înseamnă fire, aţe, stofe, sfori, ţesături de stofă, de bumbac”, ne spune Camelia.
Unii clienți caută produse unice, confecționate din materiale naturale. Pentru alții, prețul este esențial. „Aş putea spune că sunt două categorii de clienţi, cei care caută un lucru frumos şi cât mai natural şi cei pentru care nu contează ce cumpără, preţul să fie cât mai mic”, spune artizanul Tania Bradea.
Iar atunci când nu ştiţi ce cadou să le dăruiţi celor dragi, gândiţi-vă că poate un bilet la spectacol sau nişte biscuiţi făcuţi în casă pot fi un dar mai apreciat, decât al zecelea pulover, pe care îl uităm într-un dulap.
„Putem oferi altceva decât lucruri materiale, putem oferi experienţe, putem merge la ski, la patinaj, putem merge la un spectacol. Iar dacă singura soluţie este să cumpărăm ceva material, ne putem orienta pe produse naturale, care se biodegradează la finalul vieţii sau pe produse locale”, spune Irina Breniuc, preşedinta Asociaţiei pentru Consum Sustenabil.
Se apropie Crăciunul, sărbătoarea preferată a românilor, când coşurile de cumpărături se umplu cât ai clipi, iar magazinele storc profit din dorinţa noastră de-a avea de toate pe masă. Pentru nişte sărbători prietenoase cu mediul, Asociaţia Seneca EcoLogos organizează mâine în Bucureşti un atelier, în care ne învaţă cum să transformăm ziare vechi în opere de artă şi ciorapii desperecheaţi în decoraţiuni de Crăciun. Biletul de intrare este un ciorap din dulap.
Reportaj realizat de Cristina Ghelasie / Foto: Cristina Ghelasie, facebook.com/tinamar