Postul ne poate îngrășa! Nutriționistul Mihaela Bilic: „Nu avem niciun beneficiu dacă ne îndopăm, timp de 40 de zile, cu ulei și făină!“
Publicat de , 3 decembrie 2019, 11:53
În timpul postului trebuie să acordăm o atenție specială alimentelor pe care le consumăm. Cum ar trebui să ne hrănim în această perioadă? Nutriționisul Mihaela Bilic spune că trebuie să ținem cont de cantitate, dar și de calitatea alimentelor.
„Nu este o pedeapsă, nu este, în același timp, o metodă prin care să-ți îndeplinești dorințe sau să beneficiezi de răsplată, este un exercițiu din punct de vedere al voinței și al disciplinei, dar și pentru organism o pauză binevenită, pentru că mai mult de 70% din energia noastră vitală, zilnică, organismul o cheltuiește pe tot ce înseamnă digestie și metabolism. Și atunci, în momentul în care vrei să îi dai o pauză, să-l tratezi cu respect sau, de ce nu, să îl pregătești pentru ospățul care va veni cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, ăsta este gestul logic de făcut“, spune nutriționistul.
Mare atenție, însă, la ceea ce mâncăm, pentru că există riscul ca perioada postului să ne aducă kilograme în plus. „În momentul în care ținem post, automat dispar aceste produse de origine animală, care sunt bogate în proteine și care necesită cel mai mare efort de digestie. Și nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de cantitate. Adică în post, pe lângă faptul că nu mâncăm produse de origine animală, trebuie neapărat să facem un exercițiu să simțim foamea și să mâncăm mai puțin, adică să nu ne săturăm! În post există riscul să te îngrași, pentru că neavând proteinele animale, atunci trebuie să mănânci mult mai mult din făinoase, din lucrurile care sunt mai puțin sățioase ca să te simți sătul. Dacă ținem postul așa, după litera religiei, vom vedea că dezlegările la ulei și vin sunt rare. Noi confundăm postul și mâncăm ulei în fiecare zi a postului, adică toate alimentele acestea de origine vegetală sunt gătite cu ulei. Ori uleiul înseamnă grăsime și, culmea, o grăsime mai bogată în calorii decât grăsimea animală. Nu există un lucru mai concentrat în calorii decât uleiul. O lingură de ulei are 100 de calorii și 10 grame de grăsime pură și, în momentul în care în post noi nu ne punem problema prezenței uleiului, s-ar putea să avem surprize. Mâncăm cartofi prăjiți, mâncăm tot felul de făinoase care conțin ulei, a venit și noua invenție a industriei alimentare apropo de grăsime în post – margarina, care se poate unge pe pâine, toate aceste paste care sunt făcute din soia, fie că e vorba de așa-zisul pate, toate propdusele de patiserie, care sunt de post și care înseamnă margarină cu făină, toate aceste lucruri extrem de grase și amestecul dintre făină și grăsime, îngrașă foarte tare. Nu avem niciun beneficiu, nici de detox, pentru sănătate, în momentul în care noi, timp de 40 de zile, ne îndopăm cu ulei și făină“, ne-a mai spus dr. Mihaela Bilic.