Noi servicii de sprijin pentru copiii cu autism din Constanța, oferite de Asociația SUITA
Publicat de , 2 decembrie 2019, 18:48
Copiii din Constanța care suferă de autism pot beneficia de noi servicii de sprijin din partea Asociației SUITA, specializate în acest domeniu. În plus, adolescenții cu autism vor avea și ei, în curând, un program dedicat, care îi va ajuta să depășească mai ușor dificultățile specifice acestei afecțiuni, dar și pe cele ale vârstei.
În urmă cu 10 ani, o tânără mamă din Constanța a fost pusă de viață în fața unui prag pe care, atunci, credea că nu va putea să îl depășească. Cezar, fiul ei de doi ani, pe care îl creștea singură, fusese diagnosticat cu autism. Cu atât mai puțin visa că acea lovitură se poate transforma într-un impuls creator, de care să beneficieze sute de alți copii și părinți confruntați cu același diagnostic.
Și așa a fost! După șocul inițial, după depresie, după disperare, Eleonora Nicolae a fondat Asociația SUITA, sau Casa SUITA, dedicată copiilor cu autism, dar și părinților acestora.
Un deceniu mai târziu, chiar zilele trecute, Casa SUITA s-a mutat într-un sediu nou, mai spațios și care chiar arată ca o casă, fără nimic din aerul unui cabinet medical.
Pe lângă sediul nou au venit și proiecte și servicii noi. „În anul 2020 vreau neapărat să lansez un proiect pentru adolescenții și pentru tinerii care suferă de autism. Ei beneficiază de terapie până la o anumită vârstă. Termină clasa a opta, poate și liceul și, apoi, trebuie ajutați să activeze în societate. Adolescența este, oricum, o perioadă dificilă, iar fiul meu, Cezar, de 12 ani, nu mai are mult până să ajungă acolo. Pornind de la el vreau să lansez acest nou proiect“, ne-a declarat Eleonora Nicolae.
Pe lângă proiecte pe care le pregătiți, Casa SUITA are, deja, mai multe servicii noi. „Am introdus în lista de servicii și terapia de integrare senzorială, kinetoterapia, precum și terapia Bowen“, dezvăluie fondatoarea Asociației.
În Casa SUITA, părinții copiilor cu autism beneficiază de o atenție deosebită. „De fapt, acesta a fost unul dintre motivele pentru care am fondat SUITA. Sunt părinte de copil cu autism și mi-a fost foarte greu, cu ani în urmă, să încep lupta aceasta și știu, din experiența mea, cât de mult contează ca părintele să fie ajutat, astfel încât și el să poată să își ajute copilul. De aceea avem mai multe servicii gratuite pentru părinți, pentru că povara financiară poate să fie foarte mare. Avem atelierele gratuite de socializare, de creație, consiliere gratuită pentru părinți, iar copiii aflați în terapie sunt evaluați, periodic, tot gratuit“, ne-a mai spus Eleonora Nicolae.
În prezent, 23 de copii cu autism din Constanța și părinții lor beneficiază de ajutorul Asociației SUITA.
Text și foto – Bogdan Comșa