Aslan Egevit: După ce treci prin toate greutățile unei afaceri, în final vei reuși!
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 2 decembrie 2019, 09:48
Aslan Egevit este un prosper om de afaceri constănțean. A intrat în această lume în urmă cu 25 ani, pornind de la produse tehnico-sanitare, a continuat cu mobilă iar acum este administratorul unui restaurant.
Aslan Egevit în dialog la Radio Constanța cu Larisa Calistru:
Aslan Egevit : În afacerile proprii m-am implicat în urmă cu 25 de ani. Am fost și angajat, am plecat de jos, am ajuns și în funcții mai mari. După care am considerat că trebuie să trec la altă etapă. A trebuit să-mi asum niște riscuri. Am căzut, m-am ridicat, am continuat, iar afacerea actuală a împlinit 10 ani de existență.
Cum ați ajuns să vă orientați spre deschiderea unui restaurant?
Aslan Egevit : Sincer, nevoia m-a făcut.După ce am rămas fără loc de muncă 6 luni și am trăit din datorii, din împrumuturi, am zis să încep cu lucrul pe care familia mea știe să îl facă. La noi prin tradiție se gătește acasă și a fost primul lucru la care ne-am gândit că îl putem face eu cu soția mea. Am luat bani împrumut, pentru că nu aveam niciun ban. Am început de sub zero, ca să zic așa, cu instrumentar rudimentar de bazar sau cu celede uz casnic, într-un chioșc cu vânzare la fereastră. După 6 luni am crezut că o să închid, că nu mai puteam să suport facturile și toate celelalte. Norocul cred că a făcut(sau Dumnezeu mi-a arătat calea) să creez un produs pentru mine. Un client l-a observat. Primul client, pe care mi-l amintesc și acum,a spus : Vreau și eu ce v-ați făcut dumneavoastră acolo. Așa a plecat totul, cu acest produs, după care au început să vină oamenii și să îmi spună : am auzit că faceți ceva deosebit aici. Așa ne-a adus acest produs la un nivel la care nu m-am gândit niciodată.
Ce reprezintă de fapt acest produs?
Aslan Egevit : Produsul în sine este un file de piept de pui gătit pe plită la modul cel mai sănătos. E făcut în suc propriu( nu este prăjit) mărunțit, condimentat, pus pe un pat de varză, cu cipsuri de cartofi cu aromă de paprika, împăturit într-o lipie făcută de noi ca acasă și pus într-un sandvich-maker. Are forma unui hexagon, l-am gândit așa ca să fie comod când îl mănânci. Are avantajul că poate fi consumat și la volan,și în mers, dar și într-o locație, fără dificultate. De aici a plecat ideea de a-l face sub formă de plic.
Acest produs a fost steaua mea norocoasă, am fost nevoit să reinvestesc, ca să putem să dezvoltăm afacerea. Mai întâi am deschis în Medgidia, apoi în Constanța, Mamaia, în luna decembrie urmează să deschidem într-un cunoscut mall constănțean. Suntem deja în discuții pentru București și pentru restul țării. Cred că toate produsele noastre sunt deosebite pentru că punem suflet în ceea ce facem, ne implicăm în mod direct și încercăm să oferim calitate în primul rând.Încercăm să oferim servicii mai bune, să îmbunătățim confortul și să păstrăm raportul preț-calitate la un nivel acceptabil pentru toată lumea. Avem un segment de fast-food și unul de servire a la carte, unde se pot servi mâncăruri tradiționale, gătite. Fast-food-ul oferit de noi este unul sănătos. Există acum un trend nociv al nutriționiștilor care tot vorbesc despre fast-food ca fiind un junk-food, dar eu consider că în fast-food se pot găti produse foarte sănătoase, pe trendurile actuale cu raw vegan, vegetarian.
Este greu să fii om de afaceri în România, în Constanța?
Aslan Egevit : Este foarte, foarte greu! Este foarte cunoscută instabilitatea legislativă, care creează o presiune extraordinară. Constanța în special este o piață atipică în orice domeniu.Nu poți să-ți faci un grafic în niciun domeniu pe luni, pe ani, pe zile, pentru că totul este complet atipic aici.Când te aștepți să nu ai vânzări, atunci ai vânzări. Când crezi că o să fie foarte aglomerat – e mai puțină vânzare. Nu înțeleg, nu am reușit să descopăr de ce, dar aceasta este realitatea de ani de zile, în orice domeniu. Este o piață atipică și încercăm să ne mulăm pe situație, să ne conformăm, să fim prompți la momentul potrivit.
Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege același drum?
Aslan Egevit : Dacă aș ști cât de greu este în alimentație publică, niciodată! Alimentația publică implică foarte mare responsabilitate(vorbim despre mâncare) și poți să crești în 10 ani și să distrugi totul în câteva zile, dacă nu ai grijă ce oferi și să nu îmbolnăvești clienții. Noi încercăm să creăm un mediu care să evite orice fel de intoxicare, orice fel de minimizare a calității. Trebuie respectate toate procedurile pentru ca produsele să iasă în primul rând sănătoase, de calitate și să fie pe placul clienților.
Ce sfaturi le-ați da unor tineri care ar dori să se apuce de o afacere?
Aslan Egevit : Să încerce, în orice domeniu în care se pricep, cu orice riscuri există! Poate nu vor reuși din prima, dar tot ce le va fi împotrivă la început , îi va ajuta în viitor.Nu există o afacere fără riscuri, dar trebuie să și le asume și să nu se dea bătuți indiferent de obstacolele pe care le întâmpină.Pentru că în final vor reuși, dar trebuie să treacă prin toate greutățile unui început de business.E greu pentru că treci la un alt mod de viață. Totul se schimbă și în relația cu familia, cu prietenii, cu timpul pe care îl ai în momentul în care devii antreprenor.
Nutriționiștii spun că fast-food-ul nu este bun pentru sănătate…
Aslan Egevit : Se poate găti într-un mod sănătos,ca acasă, atât cât ne permite calitatea ingredientelor de pe piată să le numim sănătoase. Știm că multe produse sunt tratate, dar aceasta este piața pe care o folosește și un restaurant, și un fast-food și omul acasă la el.Pot fi produse sănătoase și într-un fast-food, responsabilitatea este a consumatorului, de fapt. Orice produs comestibil pe care îl servești, atâta timp cât îl consumi echilibrat, moderat și ții cont ce anume consumi, câte calorii are, dacă ai anumite alergii sau interdicție care nu-ți permit consumul produsului, atunci clar responsabilitatea este a acelei persoane.Poți să consumi orice, atâta timp cât ești conștient de cantitatea pe care ai voie să o consumi și de valoarea nutrițională, din ce grupă de alimente ai voie să consumi și cât ai voie să consumi : grăsimi, zaharuri și orice altceva. Salata se poate considera un produs de fast-food, care poate e cea mai sănătoasă. Fast-food înseamnă servire rapidă, nu înseamnă că la servire rapidă se dau produse semipreparate, congelate. Da, se pot da, chiar și procesate, dar asta nu înseamnă că poți pune o etichetă pe toate locațiile, că vând produse preparate, procesate, congelate și așa mai departe.
Realizator – Larisa Calistru