TULCEA: Societatea Aquaserv SA riscă să fie sancționată de U.E din cauza întârzierii unor proiecte
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 decembrie 2019, 10:20
Societatea Aquaserv SA riscă corecţii din partea Comisiei Europene din cauză că proiectul cu fonduri europene început acum 11 ani nu s-a încheiat până în prezent, din cauza a două contracte de lucrări care nu au fost adjudecate în urma numeroaselor licitaţii organizate până în prezent.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii, Vâlcu Stoian a declarat că proiectul al cărui contract de finanţare a fost semnat în anul 2008 cuprinde zece lucrări din care au fost încheiate doar şapte, o a opta fiind în curs de realizare.
Pentru alte două contracte, care vizează reabilitarea staţiilor de tratare a apei potabile din Măcin, Isaccea şi Sulina, precum şi înlocuirea reţelei de pe o stradă din municipiul Tulcea, strada Păcii, s-au organizat mai multe licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni.
‘Din analiza acestor trei contracte, din cauza căruia proiectul a fost fazat, rezultă că este nevoie de încă 43 de milioane de lei, sumă pe care societatea nu o are şi nici nu o poate acoperi printr-un credit bancar, în condiţiile în care societatea va încheia anul acesta cu o pierdere de circa un milion de lei şi mai are un credit pe care a început să-l plătească în acest an’, a precizat Vâlcu Stoian.
La rândul lui, directorul general provizoriu al societăţii Aquaserv SA, Valentin Ifrim, a declarat că principala problemă în finalizarea proiectului o reprezintă diferenţa dintre valorile lucrărilor nerealizate calculate în momentul încheierii contractului de finanţare şi valorile actualizate.
‘Există riscul primirii de corecţii pentru neîndeplinirea indicatorilor propuşi prin contractul de finanţare. Probabil se va face un calcul şi, în funcţie de indicatorii realizaţi, se vor calcula corecţiile’, a menţionat directorul general Ifrim.
Potrivit sursei, lucrările în cazul celor trei contracte trebuie să se încheie până în anul 2023.
În anul 2008, autorităţile tulcene au semnat contractul de finanţare pentru Masterplanul de dezvoltare a reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Tulcea, proiect al Asociaţiei de Dezvoltare Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare, iniţiat de societatea Aquaserv SA.
Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, a avut o valoare iniţială de 419.371.852 lei, fără TVA, şi a avut drept obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată, de acest proiect beneficiind 106.000 locuitori ai oraşelor Isaccea, Măcin şi Sulina, precum şi locuitorii municipiului Tulcea.
În aprilie 2017, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, a semnat contractul de fazare a acestui proiect care are o valoare totală de 42,9 milioane lei şi a fost finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Din această sumă, 35 de milioane de lei reprezintă alocarea europeană prin POIM 2014-2020, iar restul contribuţia Guvernului României, potrivit datelor făcute publice la acea vreme de autorităţi.
În luna mai a aceluiaşi an, societatea Aquaserv SA a semnat cu compania Louis Berger contractul de asistenţă tehnică pentru realizarea celei de-a doua etape a Master planului pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Tulcea.
În cadrul acestui contract în valoare de 9 milioane de lei, fără TVA, susţinut prin Fondul European de Dezvoltare Regională, urmează să se întocmească studiile de fezabilitate şi documentaţiile tehnico-economice necesare dezvoltării infrastructurii de apă şi apă uzată din 12 comunităţi şi a celei de apă uzată din 9 aglomerări, potrivit datelor furnizate în momentul semnării contractului de finanţare.
Potrivit conducerii societăţii Aquaserv, şi în cazul acestui contract s-au înregistrat întârzieri.
‘Sperăm ca până în decembrie să fie realizat studiul de fezabilitate pentru investiţiile care urmează să se realizeze. Este vorba de investiţii totale de peste 153 de milioane de euro, iar cofinanţarea noastră este de 6%. Nu cred că societatea îşi permite să aibă o asemenea cofinanţare’, a mai precizat Vâlcu Stoian.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă