FOTO „Promovare și Valorificare Turistică a Patrimoniului din Constanța” – expoziție foto-documentară ce atrage atenția asupra moștenirii arhitecturale a orașului
Publicat de , 23 noiembrie 2019, 13:32
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a avut loc astăzi, în Sala „Vasile Canarache” a instituției, vernisarea expoziției „Promovare și Valorificare Turistică a Patrimoniului din Constanța”, realizată de Institutul Național al Patrimoniului, în colaborare cu Direcția pentru Cultură Constanța și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Expoziția foto-documentară cuprinde informații, documente, fotografii, planuri privitoare la patrimoniul cultural imobil al comunităților etnice din Constanța, explorând, astfel, imensul potențial turistic al urbei tomitane.
„Este vorba despre o expoziție cu clădiri ale minorităților, care mai există încă în picioare, majoritatea. Proiectul își dorește să atragă atenția asupra importanței clădirilor din Constanța, clădirilor vechi care sunt simboluri. Clădirile acestea sunt, de fapt, rădăcini, fiecare clădire are un suflet sau mai multe suflete ale unor oameni care au muncit și care au făcut ca și orașul nostru să arate cum arată astăzi“, a declarat muzeograful Lavinia Dumitrașcu.
„Veți găsi aici lucruri pe care le știați prea puțin sau nu le cunoșteați deloc, și veți vedea cum diversitatea etnică a orașului nostru se reflectă din plin în peisajul arhitectural“, a declarat Magdalena Tita, directorul Direcției de Cultură Constanța.
„Imaginile actuale nu sunt întotdeauna cele mai fericite și atrag atenția asupra unei stări de conservare câteodată destul de proaste și a necesității unor restaurări sau a unor lucrări măcar de întreținere. Asta este problema României, în general, nu este neapărat vorba doar despre Constanța. Dar Constanța, ca entitate multiculturală, multietnică și cu un patrimoniu excepțional, are foarte mult ce să arate. Este un exemplu de conviețuire, de toleranță, de împăcare, nu știu săp fi existat vreun conflict interetnic vreodată… Există un patrimoniu excepțional, pentru că, de-a lungul timpului, Constanța a fost un tărâm al făgăduinței!“, a declarat Daniela Mihai, directorul adjunct al Institutului National al Patrimoniului.
Exponatele provin din fondul documentar al Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și al Direcției Județene de Cultură Constanța.
Text și foto – Adrian Băncilă