MEDGIDIA: A fost lansată cartea ,,PATRIMONIU CULTURAL REVIZITAT. Simpozionul de ceramică de la Medgidia – fenomen fondator al ceramicii românești contemporane” – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 22 noiembrie 2019, 15:28
Casa de Cultură ,,I. N. Roman” a fost, astăzi, gazda lansării cărții ,,PATRIMONIU CULTURAL REVIZITAT. Simpozionul de ceramică de la Medgidia – fenomen fondator al ceramicii românești contemporane”. Lucrarea este semnntă de editorii Rodica Buzoianu, Eduard Andrei, Oana Florică și este rezultat al proiectului Asociației UMA ED ROMÂNIA – ,,PATRIMONIU CULTURAL REVIZITAT. Simpozionul de ceramică de la Medgidia – fenomen fondator al ceramicii românești contemporane, co-finațator Administrația Fondului Cultural European, cu sprijinul Primăriei Municipiului Medgidia și al Primăriei Capitalei, prin ARCUB.
Proiectul a avut drept scop publicarea volumului bilingv (română-engleză), conceput ca un fel de catalog al lucrărilor de ceramică monumentală create în cadrul Taberelor de la Medgidia (1971-1977) – un patrimoniu cultural material uitat și insuficient cunoscut azi, deși a avut un rol însemnat pentru dezvoltarea ceramicii românești.
La eveniment au fost prezenții editorii lucrării, precum și artiștii: Eugen Cioacă, Gheorghe Fărcașiu, Dragoș Gănescu, Alexandra Gheorghe, Cristina Popescu Russu, David Olteanu, cursanții cercului de pictură din Medgidia și iubitori ai culturii și artei.
Editorii cărții au inclus în cele 300 de pagini ale volumului texte introductive semnate de sculptorul și ceramistul Patriciu Mateescu, de istoricul de artă dr. Eduard Andrei, precum și un text final despre ceramica românească azi, semnat de Cristina Popescu Russu, artist ceramist și critic de artă, ea însăși participantă la o ediție a Taberelor. Cartea cuprinde și pagini dedicate fiecărui artist participant, cu CV-uri actualizate și fotografiile unor artiști cu lucrări executate în taberele de la Medgidia, dar și din creația anterioră și, preponderent, ulterioară.
Lucrarea conține de asemenea un grupaj de articole publicate în reviste de specialitate și în presa epocii, care prezintă fenomenul celor șapte ediții ale Taberelor de la Medgidia în contextul evoluției ceramicii contemporane românești iar sub titlul „Album de familie” au fost reunite fotografii de grup cu artiștii participanți la tabere. Autorii au rezervat un capitol special episodului distrugerii majorității lucrărilor, odată cu redeschiderea șantierului pentru Canalul Dunăre-Marea Neagră, la începutul anilor ’80, prezentând în premieră documentele din dosarul „Problema Medgidia”, păstrat în Arhiva UAP. În capitolul final, intitulat metaforic „Supraviețuitorii”, sunt prezentate în oglindă imagini de epocă și actuale ale celor 11 lucrări care se mai găsesc azi la Medgidia.
Cei prezenți la eveniment au vizionat filmul scurt ,,Jocul cu lutul, apa și focul”, precum și un colaj de fragmente din interviurile realizate la București, Constanța, Sibiu și Sighișoara cu artiștii sculptori. De asemenea, a fost expusă în premieră harta intitulată ,,Proiect de amplasare a obiectelor ceramice în aer liber cu piese desenate”, cu o lungime de peste 2 m, realizată de arhitect Teodor Ion, în decembrie 1981.
La final, artiștii prezenți și editorii cărții au oferit autografe și cărți celor pezenți în sală.
Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Primăria Medgidia