REPORTAJ | Ancheta deschisă la școala nr. 5 din Constanţa, după ce un elev a fost atacat cu un cuţit, de un coleg de clasă, scoate la iveală noi probleme în sistemul educațional
Publicat de Doina Sirbu, 21 noiembrie 2019, 17:14
Ancheta demarată la școala nr. 5 din Constanţa, după ce un elev a fost atacat cu un cuţit, de un coleg de clasă, scoate la iveală noi probleme în sistemul educațional. Inspectorul şcolar general, Sorin Mihai, spune că situaţia reprezintă un caz izolat, întrucât elevul nu avea probleme de comportament. Pe de altă parte, directorul școlii afirmă că știa de acest conflict de mai multă vreme.
82 de psihologi școlari pentru cele peste 230 de unități de învățământ din județul Constanța. Uneori este prea mult chiar și pentru un psiholog, căruia îi revin în grijă 800 de elevi, cum este și cazul consilierului de la școala gimnazială nr 5, locul în care un elev a fost înțepat cu un cuțit de către un coleg de clasă.
‚‚Avem un număr insuficient de psihologi școlari, pentru că noi nu reușim să acoperim tot județul. Colega de Școala nr. 5 are 475 de elevi și, cumulând și cu grădinițele, încă 419 preșcolari’’, a declarat Laura Secu, coordonator la Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică.
Conflictul dintre cei doi colegi de clasă s-a iscat după ce ambii elevi şi-ar fi accesat reciproc conturile pe o reţea de socializare şi ar fi luat unul de la altul parolele de acces. Situația era cunoscută în şcoală de aproximativ o lună, dar profesorii s-au bazat pe părinți că o pot aplana.
‚‚Da, avuseseră un conflict cu o lună în urmă. Părinții erau înștiințați, chiar discutaseră cu o seară înainte. Erau pe cale să aplaneze conflictul și dornici să rezolve situația’’, a spus Inspectorul şcolar general, Sorin Mihai.
…Dar situația nu s-a rezolvat. Mai mult, ea a degenerat într-o altercație în toată regula, terminată cu un elev înjunghiat într-o recreație, la școală, la doar câțiva metri de profesorii supraveghetori.
‚‚Pe hol, în momentul respectiv, se aflau atât profesorul de serviciu, cât și o îngrijitoare. Situația a fost surprinzătoare și de aceea noi considerăm că este doar un caz izolat și nefericit. Chiar nu îmi dau seama cum ar fi putut să preîntâmpine în momentul respectiv’’, a mai spus Sorin Mihai.
O anchetă este acum în derulare la școală, iar o alta la sediul Poliţiei. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru loviri sau alte violenţe şi portul fără drept de obiecte periculoase. Deocamdată, elevul agresor nu a pățit nimic, deși este lesne de înțeles că va avea scăzută nota la purtare.
‚‚În acest moment, consilierul școlar nu are informații despre acel copil ca având antecedente într-un comportament agresiv. La clasă, activitățile care au fost făcute de consilierul școlar sunt, în mod special, pentru prevenirea comportamentului violent, elevul a participat la multe dintre ele, elevul care a agresat. Ne-am autosesizat, va începe un proces de consiliere, atât cu copilul care a fost agresat, cât și cu cel care este agresorul’’, a mai precizat Laura Secu.
Dincolo de aceste măsuri, incidentul de la școala nr. 5 ridică mai multe probleme. Chiar dacă școala era păzită și avea camere de supraveghere funcționale, un incident similar se poate repeta oricând, deoarece nimeni nu știe ce aduc elevii la școală.
Realizator reportaj – Cristina Ghelasie / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – pixabay.com