”Alergăm pentru că ne face bine!!” – Amatorii de mișcare au strâns rândurile
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 noiembrie 2019, 08:37
Femeile fac sport mai des decât bărbaţii şi încă de la primele ore ale zilei, arată datele unui studiu, întocmit de o companie de profil. Iar, media de vârstă a celor care aleg să facă un sport depăşeşte 30 de ani.
Dacă am privi, în zori, Constanţa dintr-un balon cu aer cald, sigur am zări un grup de alergători la stadionul Farul, un altul la sala de forţă, câţiva sportivi făcând jogging printre maşinile parcate pe trotuar sau în diverse posturi, la sala de yoga. Toate ne arată că sportul nu are vârstă.
Dacă e marţi, e zi de alergare la stadionul Farul. Cum bate de 6 dimineaţa, mai bine de 15 oameni se adună la porţile stadionului, salută voioşi portarul, se încălzesc şi încep să alerge. Câteva ture de stadion, dimineaţa devreme, n-au omorât pe nimeni, dimpotrivă.
“Pentru energiile pozitive, pe care le emană aceşti oameni, când suntem la un loc. La început a fost, aşa, mai greu, îţi trebuie puţină voinţă să te reapuci de călcat pe jos, de mers, de alergat, după ce eşti obişnuit cu fundul la volan şi la birou. Îţi dă energie pentru toată ziua.”
Rareş, tu faci sport, ce sporturi faci?
Da, tenis şi înot.
Dimineaţa, de ce vii cu mami la alergat?
Ca să fiu mai rapid şi să fiu mai sănătos.
”Fiecare om, care şi-a dorit, a fost bineprimit în grupul nostru. E un grup în care ne apreciem, fără să avem judecăţi asupra celuilalt, ne simţim bine, suntem relaxaţi şi venim doar pentru starea noastră de bine”, au spus Elena, Rareș și Coni, câțiva dintre alergători.
Îi depăşim pe alergătorii de la stadion, pentru a ne îndrepta atenţia spre sălile de sport din Constanţa, unde aflăm că marţi este ziua cea mai aglomerată a săptămânii, după un studiu, întocmit de o importantă reţea de săli de sport din România.
Dan Moraru, director comercial 7card România, ne spune că cele mai populare activităţi sportive din sală sunt aerobicul, fitnessul și cycling-ul, iar interesul femeilor pentru sport l-a depăşit pe cel al bărbaţilor.
“Doamnele din Constanţa, în proporţie de 55%, conduc segmentul bărbaţilor, care are doar 45%. Vârsta medie a constănţenilor, care fac sport la sală, este de 31 de ani, faţă de media naţională de 29 de ani. Cei mai mulţi merg dimineaţa şi ăsta este un lucru bun”, a declarat Dan Moraru.
Dincolo de mişcare, sănătate, condiţie fizică, voinţă şi trezitul cu noaptea în cap, oamenii care fac sport mai au ceva în comun.
“Cred că primul răspuns este, deşi toată lumea ar spune “sănătate” şi aşa mai departe, ieşirea din ignoranţă. Este cea mai mare calitate, pe care o poate dezvolta un om în el, pentru că începe să-şi dea seama că există şi altceva pe lângă. Cel care a fost educat până acum să stea înţepenit într-o canapea, să privească un televizor, începe să înţeleagă că el reprezintă ceva, este cineva în Universul ăsta. Atunci când nu mai eşti ignorant într-un domeniu, încet începi să nu mai fii ignorant în general, adică începi să te descoperi pe tine”, ne-a spus Robert.
Robert face parte din mai multe grupuri, din cel care aleargă dimineaţa la stadion, din cel care aleargă pentru a-i ajuta pe copiii cu autism, din grupul pasionat de mountain-bike la Somova sau din grupul cu spartani şi, privindu-l pe el, înţelegi că nu trebuie să fii tras prin inel, să ai 20 de ani sau să te naşti cu abilităţi de sportiv, trebuie să vrei să te simţi bine, aşa cum spune Maria: ”Alergăm pentru că ne face bine!!”
Redactori: Cătălin Donose, Cristina Ghelasie / Foto: grup Running Friends