CONSTANȚA: Cinci cazuri de hepatita A, confirmate la Școala Gimnazială nr. 12. Cursurile au fost suspendate
Publicat de , 15 noiembrie 2019, 11:06
Cinci cazuri de hepatită A au fost confirmate, luna aceasta, la Şcoala nr. 12 din muncipiul Constanţa, iar alţi doi elevi sunt suspectaţi că ar avea acceaşi afecţiune.
Conducerea şcolii susţine că ţine legătura cu cei de la Direcţia de Sănătate Publică şi că au fost luate deja măsuri de igienizare în şcoală.
„Am luat legătura cu Direcția de Sănătate Publică și am hotărât două dezinfecții generale făcute cu substanțele lor și într-un mod profesionist, am făcut ieri o dezinfecție generală, am mai făcut și astăzi o dezinfecție generală. În Consiliul de Administrație al Școlii am hotărât suspendarea cursurilor în aceste două zile…“, a declarat directorul școlii, Adelina Oșca.
Orele din aceste două zile, în care şcoala a fost închisă vor fi recuperate până la sfârşitul semestrului.
Conducerea şcolii mai spune că a cerut autorităţilor să facă o anchetă socială acasă la copiii confirmaţi cu hepatită:
„Am făcut și o adresă la Serviciul de Protecție și Asistență Socială din cadrul Primăriei, pentru a face niște anchete acasă la familiile din care provin acești elevi, pentru a vedea condițiile de igienă în care locuiesc și a depista eventualele focare și a le elimina, pentru că focarul nu este în școală, este undeva în afara școlii. Oricum, în contextul în care, la nivel de oraș, înțeleg că este o epidemie de hepatită, înțeleg că sunt undeva la 150 de cazuri de hepatită, eventual că aceste cazuri se mai regăsesc și pentru elevii din diferite școli“, a declarat Adelina Oșca.
Numărul pacienților diagnosticați cu hepatită este în creștere la Constanța. Săptămâna trecută, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase atrăgeau atenția asupra respectării regulilor de igienă, fapt ce ar putea ajuta la stoparea răspândirii bolii.
„Avem în continuare pacienți care provin din Tulcea, dar și din localități învecinate orașului Constanța, sunt și cazuri de pacienți din orașul nostru, majoritatea însă sunt de condiție socială nefavorabilă. Vreau să insist din nou asupra respectării regulilor de igienă personală, dat fiind faptul că virusul hepatitei A se transmite pe cale fecalo-orală. Să ne spălăm pe mâini, asta este măsura de precauție generală și, bineînțeles, în colectivitățile sau comunitățile în care există cazuri diagnosticate de hepatita A se indică imunizarea contacților“, declara, în urmă cu o săptămână, dr. Ana-Maria Iancu.
În luna septembrie au fost 61 de persoane internate cu hepatita A la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa iar în luna octombrie numărul acestora a ajuns la 110.