CONSTANȚA: Centrul 39 Scafandri aniversează 52 de ani de la înfiinţarea primei structuri, în cadrul Marinei Militare
Publicat de , 15 noiembrie 2019, 09:49
Centrul 39 Scafandri celebrează astăzi Ziua Scafandrilor Militari şi Ziua Scafandrului Român, precum şi peste jumătate de secol de activitate în cadrul Marinei Militare, informează un comunicat de presă al Statului Major al Forţelor Navale (SMFN).
Conform sursei citate, în cei 52 de ani de la creare, la 15 noiembrie 1967, iniţial sub titulatura Grupul 279 Scafandri în Garnizoana Mangalia, specialiştii Centrului au format şi brevetat 3.000 de scafandri militari şi civili.
La 1 octombrie 1976, Centrul de Scafandri cuprindea, în structura sa, Comandamentul cu subunităţile de bază (Grupul Scafandri de Mare Adâncime, Grupul Scafandri de Luptă, Laboratorul de cercetare privind pătrunderea omului sub apă şi Cabinetul de studii şi dresaj animale marine), subunităţile şi formaţiunile de servicii.
Potrivit unui documentar al Serviciului Istoric al Armatei, în luna august 1978, scafandrii militari români au atins pentru prima dată adâncimea de 100 de metri, iar în luna decembrie a aceluiaşi an a fost executată prima scufundare în saturaţie, cu un nivel al adâncimii de 202 metri. Cinci ani mai târziu, la 21 iunie 1983, scafandreria românească a atins un nou record naţional, prin realizarea scufundării în saturaţie ‘Pontus III’, la 450 de metri adâncime, în Laboratorul Hiperbar, urmat de atingerea pragului de 500 metri, în perioada 25 septembrie – 9 octombrie 1984.
‘În anul 1993, Centrul 39 Scafandri a fost autorizat ca organ unic de brevetare, pregătire şi perfecţionare a scafandrilor profesionişti din ţară, iar un an mai târziu, după ce şi-a restructurat şi diversificat activităţile (lucrări subacvatice, atestări pentru personal medical de specialitate, cercetare ştiinţifică în domeniul tehnicii de lucru sub apă), instituţia a devenit Brigada de Submarine şi Scafandri’, se arată în comunicatul SMFN.
În ultimii 25 de ani, Centrul de Scafandri a funcţionat după o organizare constantă, cu o Şcoală de scafandri, un Laborator Hiperbar, Divizionul 175 Nave Scafandri şi Divizionul 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale, iar, începând cu 1 noiembrie, în compunerea acestuia a intrat Divizionul 176 Nave Scafandri de mare adâncime.
Foto: Statul Major al Forțelor Navale Române