Nutriţie: înlocuiţi o porţie de chips-uri cu un iaurt
Publicat de magda.chirana, 8 ianuarie 2015, 12:07
Dacă înlocuim în dieta noastră o porţie de chips-uri cu un iaurt , reducem riscul de diabet tip 2 cu 47%, ne asigură cercetătorii de la Universitatea Cambridge.
Iaurtul este considerat un aliat de încredere şi în lupta cu kilogramele în plus. Consumul de iaurt, ca parte a unei diete controlate caloric, este asociat în cea mai mare măsură cu pierderea în greutate, atât la femei, cât şi la barbaţi.
Acesta este şi motivul pentru care medicii nutriţionişti recomandă consumul zilnic de iaurt.
Explicarea importanţei consumului de iaurt, ca parte a unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, este principalul obiectiv al campaniei educaționale „Un iaurt pe zi, sănătatea ți-o menții”, inițiată de cel mai mare producător român de iaurturi.
Campania se bucură de susţinerea Societăţii de Nutriţie din România, a Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii şi a Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Legătura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 şi consumul de lactate, în general, şi de iaurt, în special, a reprezentat subiectul a numeroase cercetări.
Un studiu publicat în 2014 în revista Diabetologia, a demonstrat că persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt, brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
În cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%. Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecţi, care au fost urmăriţi pe o perioadă de 11 ani.