Guvernul urmează să ia o decizie cu privire la creșterea salariului minim
Publicat de , 12 noiembrie 2019, 09:07
O decizie privind creşterea salariului minim va fi luată după ce va fi studiat impactul asupra companiilor și asupra bugetului– a anunţat premierul Ludovic Orban.
Costin Sorici, vicepreședintele Clusterului INOMAR, spune că IMM-urile au făcut deja un studiu, care arată ce efecte ar avea creşterea salariului minim:
„Conform ultimului studiu al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, o să aibă câteva efecte neplăcute pentru mediul de afaceri. În primul rând, o scădere a competitivității, și așa destul de mică, a IMM-urilor din România, în raport cu marile corporații. În al doilea rând, evident, o să aibă o creștere a costurilor cu forța de muncă, ceea ce se va reflecta și într-o creștere a prețurilor pentru produsele și serviciile oferite și, evident, o micșorare a profiturilor pe care aceste companii le-ar obține“, a declarat Costin Sorici.
Vicepreședintele Clusterului INOMAR mai spune că mediul de afaceri propune şi soluţii pentru anularea acestor efecte negative. Printre ele, reducerea fiscalităţii – adică o impozitare mai mică a salariului minim:
„Măsurile compensatorii sunt legate de reducerea fiscalității, între salariul minim, cel puțin pe această diferență, care se propune acum adăugată a fi adăugată la salariul minim, adică taxe și impozite zero pe creșterea aceasta. Pe de altă parte, cred că una dintre măsurile care ar trebui luate este o fiscalitate zero, foarte-foarte redusă, pe tot salariul minim, întrucât nu de aici câștigă statul taxe și impozite și, în felul acesta, ar încuraja automat și creșterea salariilor, pentru că, din momentul în care scutețti de taxe o zonă importantă din economie, automat rămân mai mulți bani care pot fi distribuiți apoi și către creșteri de salarii reale“, a declarat Costin Sorici.
Vicepreședintele Clusterului INOMAR mai spune că o altă soluţie ar ca majorările salariale să se facă în raport cu creşterea productivităţii muncii. În prezent, aproximativ un milion și jumătate de persoane primesc salariul minim brut pe economie.
Valoarea acestuia este acum de 2.080 de lei. Doar cei cu studii superioare primesc 2.350 de lei.