CONSTANȚA: A avut loc sfințirea Monumentului Eroilor căzuți după 1990 în teatrele militare de război – FOTO
Publicat de Doina Sirbu, 10 noiembrie 2019, 15:44
La Biserica Militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități, cu Hramurile Sf. Teodor Tiron și Sf. Nectarie din Constanta, a avut loc, astăzi, slujba și ceremonia militară de dezvelire și sfințire a Monumentului Eroilor căzuți după revoluție în teatrele militare de război. Pe monument sunt trecuți cei 30 de eroi care s-au jertfit pentru țară și pentru pacea noastră. Totodată, a fost dezvelită și placa de marmură, ce atestă că Biserica a fost declarată Biserica Militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități. Evenimentul a avut loc în prezența mai multor credincioși, militari dar și oaspeți străini despre care vorbește Remus Macovei, președintele Cultului Eroilor Constanța.
‚‚Impresionant a fost faptul că au fost invitați să participe și militari canadieni și americani din baza de la Kogălniceanu, cei cu care militarii români, și în viitor, vor desfășura acțiuni în teatrele de operații’’, a declarat Remus Macovei.
Evenimentul a prefațat Ziua Veteranilor din teatrele de operații, dar și ziua când s-a încheiat Primul Război Mondial.
‚‚Este ziua care ne onorează pe toți. Vorbim de ziua când s-a terminat Primul Război Mondial prin semnarea armistițiului de către învingători cu cei învinși la 11 noiembrie, la ora 11.00, pe terenul învingătorilor, unde germanii recunoșteau, practic, că războiul s-a terminat aici, în Europa, ceea ce nu avea să fie și pentru români. Pentru români, războiul avea să dureze până în 1919, pentru că am luptat pentru eliberarea Transilvaniei de Vest, iar pe de altă parte eram în situația în care trebuia să apărăm frontierele Basarabiei de atacurile bandelor bolșevice care invadau teritoriul românesc, în speranța că aici se va crea anarhie și atunci unirea de suflet a Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei avea să rămână doar un act oarecare. Istoria a dovedit prin tratatele de pace de la Paris că tocmai aceste tratate aveau să edifice societatea românească modernă, realizarea României Mari, este comoara pe care o ducem noi mai departe, chiar dacă nu mai avem aceleași granițe în suflet, acolo unde sunt toți gorunii ridicați și plantați de strămoșii noștri, suntem noi astăzi, iar ceea ce s-a petrecut astăzi aici vine tocmai ca o recunoaștere a tradițiilor, a jertfelor, a eroismului și mai ales a patriotismului celor care sunt pentru nația română, indiferent de etnie, indiferent de religie și nu putem să le spunem decât că le vom purta recunoștință veșnică’’, a spus Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Constanța.
Pe 11 noiembrie se serbează Ziua Militarilor Veterani. Preotul militar Dragoș Ciobanu, de la Batalionul 341 Infanterie Topraisar „Rechinii Albi”, are trei misiuni în teatrele de operații, iar la propunerea Asociației Militarilor Veterani și veteranilor cu dizabilități Sucursala Constanţa (AMVVD), IPS Teodosie i-a oferit rangul bisericesc de Iconom Stavrofor, cel mai înalt rang pentru preoții mireni. Ceremonia de astăzi a avut loc cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, Garnizoana Constanța și Comenduirea de Garnizoană Constanța, Grupării mobile de Jandarmi Constanta, Batalionului 341 Topraisar „Rechinii Albi”, Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, Asociatia Dobrogea Unită, Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Constanța.
Redactor – Liliana Fustanela / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Liliana Fustanela