Amenzi mai mari pentru cei care-și deranjează vecinii în timpul orelor de liniște sau organizează petreceri între blocuri
Publicat de , 5 noiembrie 2019, 09:37
Petrecerile între blocuri, muzica ascultată la maximum în casă ori bormașina pusă la lucru în pereții apartamentului între anumite ore pot atrage sancțiuni drastice: amenzi care au fost majorate, foarte recent, chiar și de patru ori sau muncă în folosul comunității.
Cei care au de gând să organizeze o nuntă între blocuri sau să petrecă, pur și simplu, cu lăutarii pe stradă trebuie să adauge la bugetul necesar distracției câteva mii de lei. Este vorba despre amenda pe care, foarte probabi, o vor încasa după ce legea care reglementează acest domeniu a fost înăsprită.
„Persoanele care organizează petreceri cu caracter privat și utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat al imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, vor plăti o amendă între 2.000 și 3.000 de lei, o creștere semnificativă față de valoarea anterioară, care era între 500 și 1500 de lei“, a declarat Diana Sobaru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.
Poate ați avut ocazia să asistați în cartier la o nuntă care a ținut, ca-n povești, câteva zile în șir. O astfel de petrecere, care deranjează comunitatea în mod constant și repetat se poate solda acum nu doar cu amenzi foarte mari, ci și cu muncă în folosul comunității, eventual dat cu mătura în cartier. „Pedeapsa crește semnificiativ la persoanele care repetă ofensa într-un interval de 24 de ore, iar amenda poate ajunge până la 6.000 de lei sau până la 150 de ore de muncă în folosul comunității“, a precizat reprezentantul Primăriei Constanța.
O bere în fața blocului cu vecina și prea mult zel cu bormașina în apartament, la ore nepotrivite, pot atrage, de asemenea, amenzi foarte mari sau câteva zeci de ore de muncă în folosul comunității. „Amenzile cresc până la 1.500 de lei și pentru persoanele care incită la dezordine socială, organizează jocuri de noroc ilegale sau servesc băuturi alcoolice în locurile publice și în afara restaurantelor. De asemenea, tot până la 1.500 de lei ajunge și amenda pentru persoanele care deranjează liniștea publică sau produc zgomote în zonele de locuit între orele 22:00 și 8 dimineața și 13:00 – 14:00. Pentru repetarea ofensei într-un interval de 24 de ore, aceste amenzi pot urca până la 3.000 de lei sau pedeapsă cu 70 sau 120 de ore de muncă în folosul comunității“, a declarat Diana Sobaru.
Poliția Locală Constanța deține și aparatura necesară pentru a constata obiectiv abaterile privind nivelul de zgomot, astfel încât contestarea sancțiunilor în instanță devine foarte dificilă. „Polițiștii locali din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au în dotare și un sonometru, care este folosit în anumite situații privind nivelul de zgomot, iar în ultima lună au fost aplicate un număr de 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 18.400 de lei“, a mai spus Diana Sobaru.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com