Greenpeace: Autorităţile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale de lemn care au loc în România
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 noiembrie 2019, 16:03
Autorităţile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale de lemn care au loc în România, respectiv 200.000 mc din cele 20 de milioane mc lemn tăiat ilegal anual în ţară, arată cel de-al 10-lea raport al Greenpeace România.
Conform documentului Raportul Tăierilor Ilegale 2018, în topul eficienţei autorităţilor de control în combaterea fenomenului de tăieri ilegale în funcţie de cantităţile de lemn confiscate se află Poliţia – cu 55.393 mc, urmată de Garda Forestieră (30.415 mc) şi Jandarmeria (1.824 mc).
De asemenea, din cauza relaxării Legii Contravenţiilor, la jumătatea lui 2017, numărul mijloacelor de transport confiscate a scăzut cu 74%, în contextul în care volumul de lemn tăiat ilegal şi raportat de autorităţi a crescut.
„Din pricina faptului că SUMAL (Sistemul automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) nu mai foloseşte imagini satelitare, aplicaţia Inspectorul Pădurii funcţionează acum în stare de avarie, precum şi a lipsei de transparenţă a autorităţilor, apelurile cetăţenilor la 112 pentru a sesiza transporturi şi cazuri de tăieri ilegale au scăzut cu 52%. Cu toate acestea, eficienţa acestor apeluri se păstrează, în continuare 1 din 5 apeluri ajută la descoperirea unei infracţiuni silvice. Credibilitatea cetăţenilor în procesul de sesizare a tăierilor ilegale este foarte mare, la fel şi eficienţa acestora: Garda Forestieră a primit anul trecut 846 de sesizări de nereguli forestiere, din care o treime (312) au fost confirmate în teren”, se menţionează în rezultatele raportului Greenpeace România.
Potrivit sursei, care citează Ordonanţa de Urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere, în perioada 2008-2012, estimările oficiale indicau 8,8 milioane mc exploataţi ilegal. Totodată, datele statistice din Ciclul 2 al Inventarului Forestier Naţional (IFN), desfăşurat în perioada 2013-2018, indică 20 milioane mc care dispar fără acte din pădurile României.
Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, susţinea, în data de 11 octombrie, că volumul de lemn care se taie ilegal din pădurile de stat administrate de Romsilva se ridică la cel mult 50.000 de metri cubi pe an, ceea ce reprezintă 0,01 metri cubi pe an şi pe hectar sau un fag cu un diametru de 8 centimetri.
Din cele 6,5 milioane de hectare de pădure câte există în evidenţa fondului forestier naţional în România, 3,113 milioane hectare se află în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Romsilva.
Activiştii de mediu din cadrul organizaţiilor Greenpeace România, DeClic şi Agent Green au anunţat, la începutul lunii octombrie, organizarea Marşului pentru Păduri, în data de 3 noiembrie, pentru a atrage atenţia asupra distrugerii pădurilor din România, dar şi pentru a cere demisia ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Pe lista revendicărilor solicitate de protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registrul electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.
De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.
La finele lunii septembrie, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) preciza, într-un comunicat de presă, că echipamentele noului Sistem Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase – SUMAL au fost achiziţionate şi sunt în curs de instalare şi configurare, lansarea versiunii complete fiind preconizată pentru data de 30 iunie 2020.
Din anul 2007, Greenpeace este prezentă şi în România şi derulează campaniile ‘Schimbări climatice şi energie’ şi ‘Protecţia Pădurilor’.
Biroul Greenpeace din România face parte din Greenpeace Europa Centrală şi de Est, regiune coordonată de Greenpeace Austria. Pe plan local, organizaţia primeşte fonduri prin sistemul de donaţii online şi din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndărenu / Foto – Arhivă