Ascultă Radio România Constanța Live

CONSTANȚA: Trei mari evenimente au loc astăzi, la malul mării. Printre ele se numără – Masa rotundă internațională “Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”

CONSTANȚA: Trei mari evenimente au loc astăzi, la malul mării. Printre ele se numără – Masa rotundă internațională “Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”

Publicat de Doina Sirbu, 2 noiembrie 2019, 09:42 / actualizat: 2 noiembrie 2019, 14:17

Trei evenimente de excepție au loc astăzi, în Constanța, organizate de Asociația “Casa Mării Negre / Black Sea House” (președinte Dorin Popescu) în parteneriat cu filiala Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE (președinte ICDE la nivel național Valentin Naumescu):

  1. Lansarea filialei Constanța a ICDE, în prezența unor membri importanți din restul țării ai Inițiativei: președintele ICDE, Valentin Naumescu; secretarul general al Inițiativei, Marius Florin Dragomiroiu, Cosmin Prelipceanu etc.
  2. Prezentarea celui mai recent volum de studii și analize politice sub semnătura lui Valentin Naumescu, “Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (Editura Humanitas, București, 2019), autor Valentin Naumescu.
  3. Masa rotundă internațională cu tema “Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”, cu participarea unor experți de calibru din România, Ucraina, Belarus, R. Moldova.

Prin cele trei evenimente organizatorii speră că vor facilita reconectarea Tomisului la marile dezbateri de idei de pe plan național și regional.

P R O G R A M U L   E V E N I M E N T U L U I

 09.30-10.00: Înscrierea participanților

10.00-11.00: Eveniment editorial la Constanța. Prezentarea volumului Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est: 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece” (Editura Humanitas, București, 2019), autor Valentin Naumescu

 11.00-11.15: Prezentarea filialei Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE

 11.15-11.30: Deschiderea mesei rotunde

  • Vergil Chițac, senator, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO
  • Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, coordonator al filialei Constanța a ICDE

11.30-13.30: Dezbatere tematică: Parteneriatul Estic – soluții europene la criza ontologică actuală. Mai știe corabia europeană să navige printre aisbergurile geopolitice ostile ale Mării Negre?

Moderator: conf. univ. dr. abil. Valentin Naumescu, președintele ICDE, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, România

  • Evghen Mahda, director, Institutul de Politică Globală, Kiev, Ucraina: Amenințări hibride la adresa Parteneriatului Estic
  • Serhii Hakman, director adjunct, Centrul regional Cernăuți de pregătire continuă și perfecționare a calificării funcționarilor publici, membru al Consiliului de coordonare a Rețelei Est-europene a Parteneriatului Global pentru Prevenirea Conflictelor Armate, Cernăuți, Ucraina: Prevenirea conflictelor prin depășirea stereotipurilor de percepție reciprocă și cooperarea transfrontalieră”
  • Dorin Popescu, președinte, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, Constanța, România: Pirații din Pont. Parteneriatul Estic în derivă hibridă
  • Marin Gherman, director, Centrul Media BucPress, Cernăuți, Ucraina: „Europenizare fără extindere – o dilemă existențială a Parteneriatului Estic?”
  • Marian Zidaru, Societatea de Științe Istorice, ICDE Constanța, „Rusia, Parteneriatul Estic și securitatea în regiunea Mării Negre

13.30-14.00: Pauză de cafea

14.00-15.45: Dezbatere tematică: Parteneriatul Estic sub luneta partenerilor. Mai caută partenerii europeni din vecinătate drumul spre ei al corăbiilor europene, mai construiesc porturi pentru acestea?

Moderator: Arseny Sivitski, directorul Centrului pentru Studii Strategice și de Politică Externă, Minsk, Belarus

  • Natalia Stercul, director de program, Departamentul Studii Estice: Rusia și Ucraina, Asociația pentru Politică Externă / APE, Chișinău, Moldova, “Direcția estică a Politicii Europene de Vecinătate și interesele Rusiei”
  • Serghei Gherasimciuk, vice-președinte al Boardului, Consiliul de Politică Externă “Prisma”, Kiev, Ucraina: titlu rezervat
  • Ludmila Nofit, director executiv interimar, Asociația pentru Politică Externă / APE, Chișinău, Moldova: “Parteneriatul Estic – oportunități pierdute și perspective pentru perioada următoare
  • Evghen Mahda, director, Institutul de Politică Globală, Kiev, Ucraina: Combaterea activității hibride a Rusiei în bazinul Mării Negre (Ucraina, Georgia, Moldova, România, Bulgaria)”

15.45-16.00: Concluzii și recomandări

CONCEPTUL EVENIMENTULUI

 Instrumentul (geo)politic al Uniunii Europene dedicat gestionării raporturilor cu vecinătatea estică, Parteneriatul Estic / PE, pare a se afla în comă după primii 10 ani ai acestuia, celebrați pe perioada exercitării, de către România, a președinției Consiliului Uniunii Europene.

În momentul de față, PE nu mai exercită mirajul de odinioară, nu mai pare un instrument coeziv și eficient, nu mai răspunde așteptărilor divergente ale partenerilor, nu mai poate organiza un consens al membrilor, nu mai generează inspirație și creativitate (poate nici interes) în rândul comunității europene.

Parteneriatul Estic se află acum în fază de reconfigurare. Este posibil ca reformatarea acestuia să găsească loc în lista scurtă de priorități a noii Comisii Europene, însă obținerea unui consens al țărilor membre privind noua fizionomie a PE va fi extrem de greu de obținut, câtă vreme atenția prioritară a Uniunii va fi ocupată cu temele ontologice fundamentale (d.e. Brexitul).

Pe de altă parte, în oglindă, Estul se reconfigurează și el. Atât Estul Europei (care devine treptat iliberal și construiește soluții atipice la criza pan-europeană), cât mai ales vecinătatea estică, prioritar țările partenere din PE (R. Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan). Federația Rusă pare a fi reușit, în proximitatea estică a Uniunii (Ucraina, Republica Moldova) să obțină un statut gri al acesteia, o de-geopolitizare ipocrită, confuză și toxică a proceselor din acest spațiu, care poate temporiza sine die progresele pe linia apropierii de UE a țărilor din spațiu. Avansul geopolitic al Moscovei continuă în vecinătatea estică a Uniunii, acolo unde Federația Rusă pare a recupera pierderile geopolitice înregistrate în ultimii ani, mai ales după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Europa este pe cale de a-și pierde Estul. Parteneriatul Estic riscă astfel să rămână fără Est (Estul Europei se iliberalizează, iar vecinătatea estică se de-geopolitizează) și/sau fără parteneri (țările partenere ale PE își pierd sau nuanțează interesul de a construi politici europene în spațiu).

Parteneriatul Estic ne apare astăzi geopolitic ca un Yanus bifrons, al cărui chip trebuie să găsească drumul scurt către armonie cu sprijinul ambelor părți (dintre care, ca în metafora antică, una pare a plânge și cealaltă – a râde).

PE trăiește și el o criză ontologică, asemenea părinților săi fondatori (Uniunea Europeană), se află în comă politică, nu mai prezintă semne vitale. Acum este momentul construcțiilor geopolitice de amplitudine și pe termen lung. Mâine va fi geopolitic târziu.

Este nevoie de noi convergențe analitice, de efort și dialog pentru a identifica soluțiile de ieșire din această comă. Este nevoie ca experți din statele interesate, precum și din țările partenere, să dezbată împreună soluțiile creative ce pot fi optime pentru un nou suflu politic al Parteneriatului.

Este nevoie de mai multă prezență geopolitică a Uniunii în acest spațiu și/sau de o rafinare a instrumentelor sale geopolitice?

Este nevoie de un nou instrument al Uniunii pentru a gestiona vecinătatea estică sau (doar) de reconfigurarea celui actual?

A învățat Uniunea să construiască răspunsuri la nevoile și așteptărilor reale ale partenerilor săi din spațiu, știe Bruxellesul să asculte vocile partenere?

Mai are Uniunea Est și parteneri în Est (în vecinătatea estică)?

Au partenerii interesul și capacitățile de a construi parteneriate reale cu Uniunea într-un spațiu locuit geopolitic primar de Moscova?

Care este spațiul consensul optim/ideal de intersecție între interesele/proiectele estice ale Uniunii și cele ale partenerilor din vecinătatea estică?

La aceste întrebări (și nu numai) vor căuta răspunsuri experți din România,  Ucraina, Belarus și R. Moldova, într-un nou efort al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House de a crea platforme eficiente de întâlnire a experților din regiunea estinsă a Mării Negre pe teme și în formate ce pot crea coeziuni în acest spațiu important la nivel strategic pentru toți actorii locali.

Ineditul și valoarea evenimentului sporesc prin co-organizarea acestuia de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House (președinte dr. Dorin Popescu) și filiala Constanța a Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (președintele ICDE: conf. univ. dr. abil. Valentin Naumescu). Masa rotundă internațională reprezintă astfel evenimentul de lansare a filialei Constanța a ICDE și probează existența unei resurse umane de valoare a ICDE, precum și capacitatea acesteia de a organiza evenimente de impact pe întreg teritoriul național.

Contribuțiile experților vor fi prezentate în cadrul a două secțiuni în oglindă (perspective europene și perspective ale partenerilor privind reconfigurarea Parteneriatului Estic).

Formatul dezbaterii: prezentări tematice ale experților în cadrul a două secțiuni, moderate de experți din Uniune și din mediile partenere.

Limbile de lucru ale mesei rotunde: limba română și limba engleză.

Organizatorii își propun ca, ulterior mesei rotunde, să formalizeze rezultatele acesteia și să transmită participanților la eveniment, instituțiilor centrale și locale relevante cu atribuții și competențe în domeniile geopolitică, administrație locală, cultură și cultură politică, analiză și predicție politică, precum și mass-media, în formă scrisă, un sumar al evaluărilor, concluziilor, propunerilor, recomandărilor formulate în marja mesei rotunde informale.

TEMELE MAJORE ALE DEZBATERII

  • Parteneriatul Estic – soluții europene la criza ontologică actuală. Mai știe corabia europeană să navige printre aisbergurile geopolitice ostile ale Mării Negre?
  • Parteneriatul Estic sub luneta partenerilor. Mai caută partenerii europeni din vecinătate drumul spre ei al corăbiilor europene, mai construiesc porturi pentru acestea?

TEMELE SUBSECVENTE ALE DEZBATERII

  • Este nevoie de mai multă prezență geopolitică a Uniunii în vecinătatea estică și/sau de o rafinare a instrumentelor sale geopolitice?
  • Este nevoie de un nou instrument al Uniunii pentru a gestiona vecinătatea estică sau (doar) de reconfigurarea celui actual?
  • A învățat Uniunea să construiască răspunsuri la nevoile și așteptărilor reale ale partenerilor săi din spațiu, știe Bruxellesul să asculte vocile partenere?
  • Au partenerii interesul și capacitățile de a construi parteneriate reale cu Uniunea într-un spațiu locuit geopolitic primar de Moscova?
  • Mai are Uniunea Est și parteneri în Est (în vecinătatea estică)?
  • Care este spațiul consensul optim/ideal de intersecție între interesele/proiectele estice ale Uniunii și cele ale partenerilor din vecinătatea estică?
  • Spre o nouă arhitectură geopolitică în vecinătatea estică?

Membrii filialei Constanța a ICDE

  1. Dorin Popescu, coordonator al filialei, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, doctor în filologie, fost diplomat, expert în politică externă/relații internaționale, geopolitică, securitate.
  2. Vergil Chițac, amiral în rezervă, senator (circumscrpția Constanța), președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO, președintele Asociației Constanța Altfel, expert în politici publice, politică externă.
  3. Alina Ioana Vasiliu, consultant artistic la Teatrul de Stat Constanța, jurnalist, doctor în filologie, expert în politici culturale, comunicare.
  4. Marian Zidaru, conferențiar universitar, doctor în istorie, Societatea de Științe Istorice – filiala Constanța, expert în politică externă/relații internaționale.
  5. Romeo Stavăr-Vergea, director general CMA Ships Romania, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Crewing, expert în politici de transport naval.

Obiectivele prioritare ale activității filialei Constanța a ICDE

  1. Producerea de expertiză și desfășurarea periodică de activități pe tematica securității în regiunea extinsă a Mării Negre.
  2. Facilitarea elaborării și implementării politicilor de transport în domeniul naval, cu instrumente și la standarde europene.
  3. Producerea de expertiză și sprijinirea elaborării și implementării politicilor culturale în regiunea Dobrogea, ținând cont inclusiv de mixtura etnică, religioasă și culturală a regiunii.
  4. Facilitarea elaborării și implementării politicilor publice de calitate în municipiul și județul Constanța, în domenii prioritare (infrastructură, educație, sănătate, urbanism etc.), cu utilizarea bunelor practici și standarde existente la nivel european.
  5. Participarea activă la eforturile de reconectare a mediilor academice locale la dezbaterile de amplitudine existente pe plan local și național, pe teme și în domenii de interes public prioritar.
  6. Promovarea cunoașterii Europei în mediile locale din județul Constanța, inclusiv prin promovarea modelului dobrogean ca expresie specifică/particulară a spațiului cultural și spiritual european.
  7. Participarea activă la eforturile comunității locale privind creșterea calității comunicării publice, în vederea facilitării reale a asigurării drepturilor cetățenilor de a fi informați corect.

Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Cristina Iliuță

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 13:01

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța

Cum dorul nostru de mare, de vacanță și de plajă încălzită este de nestăvilit, indiferent de anotimp, vă propunem astăzi, la Piesa de...

Piesa de patrimoniu | “Plaja de la Dieppe”, tabloul semnat de pictorul și gravorul român-Nicolae Vermont, lucrare ce poate fi văzută la Muzeul de Artă Constanța
TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 12:31

TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii

În această noapte, în jurul orei 02:17, prin apel la numărul de urgență 112, pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru...

TULCEA: Un bărbat de 27 de ani a căzut în Dunăre, în zona localității Smârdan. La fața locului intervin pompierii
AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 12:19

AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța

După muncă și răsplată. Zeci de elevi ai Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța au adus premii importante de la...

AUDIO | Premii importante obținute de elevii Colegiului Național de Arte “Regina Maria” din Constanța
Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 11:23

Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada

La data de 26 aprilie a.c., polițiști din cadrul Poliției Orașului Năvodari au desfășurat activități în cadrul acțiunii BLOCADA pentru...

Polițiștii constănțeni au aplicat amenzi de peste 12 mii de lei, în cadrul acțiunii Blocada
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 10:57

TULCEA: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal

Câteva zeci de motocicliști au participat, în comuna Turcoaia, județul Tulcea, la cea de-a III-a etapă a Campionatului național de endurocross...

TULCEA: Campionatul național de endurocross a deschis oficial sezonul turistic în zona lacului Iacobdeal
Actualitate duminică, 27 aprilie 2025, 10:06

AUDIO | Prin teatru, bibliotecarii de la malul mării au cucerit scena și inima publicului constănțean – FOTO/VIDEO

Nu multe sunt evenimentele din viață la care participi, întâmplător sau nu, iar la final nu știi cui să-i mulțumești mai bine că ai reușit...

AUDIO | Prin teatru, bibliotecarii de la malul mării au cucerit scena și inima publicului constănțean – FOTO/VIDEO
Actualitate sâmbătă, 26 aprilie 2025, 16:47

MANGALIA: Atenție, trageri cu muniție de manevră, pe timp de zi și de noapte, pe Marea Neagră!

Reprezentanții Centrului de Perfecționare Operații Speciale Navale Mangalia informează că, în perioada 28.04.2025 – 17.05.2025, militarii din...

MANGALIA: Atenție, trageri cu muniție de manevră, pe timp de zi și de noapte, pe Marea Neagră!
Actualitate sâmbătă, 26 aprilie 2025, 16:12

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda, în portul Constanța

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda revine în portul Constanța cu o nouă serie de turiști. Cei 182 de pasageri sosiți, azi, la Constanța...

Nava fluvială de pasageri Viking Rinda, în portul Constanța